Nu ska granjäveln upp

Dela inlägg:

Nu Snart är det jul igen. När är det okej att köpa första julmusten? Första lussebullen? När kan du sätta upp julpyntet? Börjar man med ljusslingorna på balkongen, smyger över till julstjärnor och ljusstakar och väntar med granen? Eller smäller du upp hela rasket på en gång?

Det finns lika många olika åsikter om hur, när och var man börjar julen som snöflingor på marken efter ett rejält snöfall. Och det skapar debatt varenda år.

Det kanske allra vanligaste är att ljusslingorna på balkongräcket börjar dyka upp lite smått redan när eftermiddagarna börjar bli mörka, det vill säga flera veckor, ibland månader innan julafton. Vissa har dem uppe året runt. Åtminstone såna med varmvita lampor.

Nästa steg är det lite mer utstuderade julpyntet. Vi snackar adventsstjärnor i fönstren, ljusstakar, julkransen på ytterdörren, en och annan tomte och nån julduk.

Och sist av allt granen. Vissa julpuritaner väntar ända tills dagen innan julafton med juleträdet. Andra tycker att en vecka innan är helt okej.

Vi har nog gjort lite olika varje år hemma hos oss. Tills nu. För i år började det hurras från A:s håll så fort den första snön började falla här i helgen.

Nu skulle allt upp, hette det. Jag protesterade naturligtvis. Vilket ledde till upprörda dispyter. A blev så arg igår kväll att hon bestämt hävdade att ”Nu tänker inte jag göra nånting, då blir det ingenting.” Vilket naturligtvis bara är struntprat.

Jag håller med om att det är fint när det snöar ute. Och att det är mysigt med julstjärnor och ljusstakar när mörkret sluter sig kring husen utanför.

Så jag kanske får rucka lite på mina principer i år. Ikväll åker alltså pyntet upp. Det blir ljusslingor, stjärnor, tomtar, stakar, krans och klockor och hela fadderittan. Ja, till och med granjäveln ska upp! Nu kör vi.

🎅

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.