Maldiverna survival guide

Dela inlägg:

Maldiverna ligger högt upp på svenskarnas önskelista vad gäller drömresmål. Men det är också en myriad av erbjudanden, resebyråer, öar och resorter. Därtill en djungel av frågor som behöver besvaras och en hel del annat att tänka på. Här kommer min survival guide för Maldiverna.

En häger står och begrundar tillvaron. | FOTO: Jimmie Olsson

Nej, jag är ingen expert på Maldiverna. Men efter två gånger på två olika öar i landet har jag i alla fall snappat upp en del saker som kan vara värt att tänka på när du ska planera din drömresa till paradiset. För paradis är det. Om du åker i rätt säsong, och har lite tur.

Tänkte börja med att dra förutsättningarna. Maldiverna är genrellt ett dyrt resmål man inte åker till i första taget lite casual sådär på en tvåveckors bara för att ”få komma bort och ladda batterierna litegrann”, utan kanske mer något man som normalinkomsttagare (låg–hög that is, riktiga knösar behöver ju inte bry sig) unnar sig vid lite mer speciella tillfällen. Så också vi. Därför valde vi Maldiverna dubbelt upp eftersom vi båda fyllde 50 år i år.

Nå, låt oss börja genomgången, det kommer ta en stund det här.

Välja prisklass

Idag är Maldiverna inte enkom för de rikaste resenärerna. Det finns i princip öar i alla prisklasser lite beroende på vad man är ute efter, absolut vill ha eller kan avvara.

Alltifrån faktiskt superbilliga lokala resorter på lokalöar till extremt dyra lyxresorts med få bungalower. Ja, det finns till och med möjlighet att hyra en helt egen ö alldeles för dig själv inklusive uppassare – men det är som sagt inget för gemene inkomsttagare så den, och de lyxigaste resorterna kanske vi kan lämna därhän just här.

En sak som är bra att komma ihåg är att om du bor på en lokalö med privat värd eller mindre resort så finns sällan eller ingen tillgång till alkoholhaltiga drycker där. Maldiverna är ett mycket muslimskt land och därför är all alkohol förbjuden i landet utanför turistöarna. Enstaka resorter på lokalöarna kan ha tillstånd för alkoholservering inom resorten men den kan dels vara rätt begränsad och de är inte särskilt intresserade av att fylla sina gäster. Det är dessutom inte att rekommendera att ge sig ut bland lokalbefolkningen om du är påverkad.

En del resorter på lokalöarna sägs ibland köra ut sina festsugna gäster till en båt som kommer dit och ankrar en bit ut i havet utanför ön där de tillhandahåller alkohol i kombination med diskomusik på vansinnigt hög volym ackompanjerad av stroboskopliknande lampor som om du inte däckar av styrkan i den hembrända spriten lämnar dig med både bakfylla och epilepsi i gryningen på stranden på din ö när festen är slut.

Så gott som alla öar har samma koncept med vattenvillor i en vacker formation i någon ände av ön. | FOTO: Jimmie Olsson

Flyttar du upp ett steg på skalan kommer du till turistöarna vilket nog för de flesta är sinnebilden av Maldiverna. Turistöarna är enskilda relativt små atollöar som inte har någon lokalbefolkning eller lokalbebyggelse. Hela ön är i regel en enda stor resort helt tillägnad turister och där den enda inhemska befolkningen är de anställda på resorten. Lite som att hyra en privat ö tillsammans med lite andra människor.

Där bor du i olika typer av boende och betalar antingen i förväg för allt eller mycket av det basala behovet, eller i efterhand vid utcheckning för allt du köpt/konsumerat under din vistelse utöver själva boendet precis som på vilken annan semesterdestination som helst. Som du förstår så är All inclusive väldigt bekvämt och ofta att föredra (i alla fall om du gillar att kunna dricka och äta så mycket du vill utan eftertanke), och det senare alternativet i princip detsamma som att signera skuldbrevet till Kronofogden för personlig konkurs om du inte har koll på vad du plockar på dig under dina dagar eller veckor i ditt drömlika paradistillstånd (och semesterfylla). Mer om det senare.

Det finns oftast lite olika varianter på paket för ditt boende. Det varierar i regel från endast boende till All inclusive med Plus eller Premium-paket, mer också om det senare.

Den privata bubbelpoolen i villan gjorde hela skillnaden på vårt andra boende. | FOTO: Jimmie Olsson

Rent krasst kan man säga att prisklass är direkt kopplad till boendets standard, vad som ingår i boendets olika prispaket, vilka boendepaket som finns, och vad som inte finns.

På de dyraste öarna finns inte alla sorters paket att tillgå. Där har man antingen sett till att folk får köpa boendet och betala för precis allt extra utöver det, till svindlande priser, eller ett All inclusive-paket som hystar upp priset flera tusenlappar och där allt du behöver, kan drömma om (och inte har en chans att hinna utnyttja under din vistelse) finns med.

Vårt tips är att välja en mindre ö utan för många kringaktiviter och faciliteter. Du behöver inte, utöver de två vitala delarna dykcenter och spa, även en ångbastu, en yogastudio, ett fullskaligt gym, en vinbar, fem andra barer, en ostkällare, en nattklubb, ett fullutrustat vattensportcenter, ett nöjesfält och sexton pooler utspridda runt hela ön när du är på en tropisk ö-semester på en av världens mest unika och vackraste platser i världen. Då kan du åka till typ Dubai istället. Välj också en som har åtminstone Halvpension, Helpension och ett All inclusive-alternativ för då vet du att prisnivån är anpassad till ett bredare spektrum av gäster, d v s lite mera lagom på alla fronter. Och vi svenskar gillar ju lagom.

Välja ö-typ

Alla öar är olika, och likadana.

Konceptet för de flesta öar oavsett prisklass är att de har minst en restaurang som serverar en buffét till frukost, lunch och middag, en eller ett par barer, ofta en á la carte-restaurang, någon form av spa, i många fall ett lokalt dykcenter och boenden i åtminstone tre kategorier: billigare tätare stående bungalows eller villor på stranden eller en bit in på land, lite dyrare strandvillor med lite mer avskildhet samt naturligtvis vattenvillor i någon vacker formation ute i havet i någon ände av ön. Det är även där du hittar alla influencers.

Vidare finns öar som inriktar sig på olika typer av klientel. De lite dyrare är i regel mer anpassade för ett vuxnare klientel, eller har i de fall de välkomnar familjer en väl utbyggd barnverksamhet. I många fall har de även inrättat en del av ön som är ”Adults only” dit barn under 18 år inte är välkomna. Det finns även en del öar som är Adults only-öar och alltså bara tar emot vuxna gäster.

Det här brukar barnfamiljer sparka lite bakut på. Särskilt när de hittar en ö som ser precis sådär vacker ut och exakt som de drömt om att få uppleva, och de ifrågasätter frustrerat varför barn inte är välkomna och tycker det är diskriminerande och alla möjliga saker.

Jag skulle säga att det är en service som Maldiverna förstått att de behöver ha för att inkludera och tillfredsställa alla typer av gäster som vill besöka den unika nation och boendeform Maldiverna faktiskt är.

Vad du än väljer för ö så kommer du inte bli besviken. | FOTO: Jimmie Olsson

Maldiverna är som sagt inte gratis. Det kanske är en drömresa once in a lifetime och då kan jag fatta varför man inte vill bo på en husvagnscamping à la Västkusten i 35°C och ha ett gäng stojande ungar omkring sig som sprätter sand bland palmerna och stör lugnet. För hör och häpna: de flesta tycker att glada barn är fina och mysiga men alla tycker inte att andras glada barn är något de lite sådär skönt champagnerusiga vill umgås med på sin avslappnande svindyra drömsemester.

För familjer finns även ett flertal öar, och de blir fler och fler för varje år, som erbjuder särskild barnverksamhet i olika former och även barnpassning så att du som förälder kan ha en helkväll eller i alla fall heldag utan att behöva bekymra dig över kidsen. Det är alltså öar som underlättar för barnfamiljer, inte endast tar emot barnfamiljer. Likaså finns såklart öar som välkomnar alla gäster och som inte har någon Adults Only-sektion. Om något av det är viktigt så ta i så fall reda på hur det ligger till på just din tilltänkta ö i förväg så du inte får en tråkig överraskning.

Nå, kolla alltså först upp vad det är för ö rent praktiskt och egenskapsmässigt. Är den nedlusad med bungalows/boenden runtom hela ön? Har den en massa aktiviteter/vattensporter? Vilka faciliteter finns? Vilka finns inte? Vad vill jag ha ut av min semester? Lugn och ro? Liv och rörelse? Samkväm med andra? Dykning? Bra snorkling? Räcker det med att kunna solbada? Många barer?

Det finns tusentals frågor att ställa sig. Eller i alla fall en fyra grundfrågor (de vi tar upp under rubrikerna här: prisklass, ö-typ, boende-typ, paket-typ). Och i slutänden så kommer ändå vistelsen vara föremål för både slumpen, turen och verkligheten på plats liksom dina egna förväntningar och förmågan att anpassa dig och acceptera vad det blir när du kommer fram.

En parentes, fast en ganska stor sådan, är också huruvida du vill ha vattensporter på ön. Jag var lite inne på det ovan. Det finns oftast någon form av vattensporter, såsom kanoter, vindsurfing och standup paddleboards, men en del av de lyxigare öarna stoltserar också med vattenskotrar, elektriska surfbrädor, Flyboards och Jetpacks.

Leta efter öar med bevarad djungel och glesare boenden för den bästa upplevelsen. | FOTO: Jimmie Olsson

Vårt tips, eller snarare önskan, är att bojkotta dessa för de gör varken det marina livet eller korallerna gladare, snarare tvärtom. Sen hatar vi ju allt sånt där förstås. Vi vill åka till en tropisk ö och ha det lugnt och skönt. Inte till ett hajpat Waterworld-Disneyland för instagraminfluencers på steroider och champagne, men det är ju vi det. Säger bara att det är värt att kolla upp om du är av den ena eller den andra sorten för här kan det skilja sig väldigt mycket åt från ö till ö. Flyboardöarna har dessutom högre sannolikhet att ha både nattklubbsarrangemang och andra ”coola” happenings på kvällarna, vilket också kan vara värt att fundera över om det är något man vill ha på sin paradissemester, eller om man istället ska åka till Ibiza för en sisådär trettiofemtusen kronor mindre.

Vårt bästa tips är att läsa både recensioner om boendet med en nypa salt, den tilltänkta öns egen hemsida om det finns någon och, våra favorittrick när vi väljer resmål oavsett vart vi tänkt åka, kolla O.B.S! >nyligen publicerade<O.B.S! YouTube-klipp och filmer från resenärer på destinationen samt zooma in stället på Google Earth för att få en någotsånär verklighetsförankrad bild av ön. Och kom också ihåg att många lägger på både filter och överjordisk färgmättnad på sina bilder och filmer för att, ja inte vet jag, få det att se ännu mer paradiskaktigt ut vilket är helt onödigt för färgerna är precis sådär klart sprakande i verkligheten helt utan filter och extra färgmättnad så det ser bara galet ut.

På alla öar finns de klassiska palmerna som bugar sig över havet. | FOTO: Jimmie Olsson

Vad jag kan säga är att nästan ingen blir besviken ändå, för oavsett om ön du väljer inte riktigt motsvarar alla förväntingar och drömönskemål du hade så är Maldiverna i rätt säsong precis som att kliva in i ett vykort. I princip varenda ö är precis sådär drömlik som du tänkt, åtminstone på någon del av ön, med paradisstränder och karaktäristiska palmer som bugar sig över det kristallklara turkosa vattnet i solskenet, eller solnedgången för den delen. Lägg därtill ett väloljat turistmaskineri i bakgrunden som gör allt för att du som gäst ska ha en behaglig, bekymmerslös och trygg vistelse i kombination med sjukt trevlig resortpersonal och i de flesta fall ett ganska lugnt turistklientel så lovar jag att du kommer att mysa till fullo under din vistelse.

Vilket leder oss till de olika typer av bekvämlighet som finns att tillgå.

Välja boende-typ

Själva boendet är också det en smaksak. Vi föredrar nästan alltid fristående bungalows i varma färger, helst i trä både i väggar och golv och robusta trämöbler till vilket tropiskt resmål vi än reser. Andra vill ha de stilrena och lyxigt kritvita villorna med kaklade innerväggar, klinkers i badrummet och vackra möbler.

Vår första ö var mycket mer basic och ”träig” än den andra som var ett slags mellanting mellan ”det vita Maldiverna” och det lite mer naturliga. Båda hade badrum med halva badrummet under bar himmel, vilket jag tror är mer eller mindre standard på varenda ö.

Det kanske låter lite petigt, men boendet är faktiskt en stor del av resan så tänk efter vad du är ute efter här. Vi har fortfarande en varm känsla för vårt boende på Filitheyo, medan Vilamendhoo förvisso var finare och lyxigare och där den egna bubbelpoolen som ingick automatiskt i Adults only-delen av ön gjorde hela skillnaden. Men utan den hade villan varit rätt trist, trots att den var fin och lyxig.

Boenden finns i alla former, vi gillar naturliga material som trä. | FOTO: Jimmie Olsson

Och så vattenvillorna då. De är ju såklart den yttersta maldiviska drömmen för de flesta. Men de är också svindyrast. I vårt tycke ofta så dyra att det inte är värt det, men allt beror återigen på hur just din dröm ser ut och hur mycket du är villig och har möjlighet att lägga på att köpa drömmen. Vi har bott i vattenvillor förr, i Indonesien under avsevärt enklare förhållanden, och vi fattar ju att det känns lyxigt och säkert är mycket behagligare i Maldiverna än i Sulawesi där det inte ens finns elektricitet efter klockan 23 och aldrig något rinnande vatten. Men ändå, har ni bott i en vattenvilla när det blåser? Regnar? Eller bara är fint tropiskt väder i allmänhet?

Blåser det så viner det i väggarna och vågorna slår och dånar som en upprörd Poseidon utanför dörren. Regnar det så smattrar det inte bara på taket utan även i havet. Och under dagar med vackert väder blir dagstid inte bara exakt varenda utrymme som inte omfattas av AC:n våldsamt hett och den där långa mysiga bryggan till själva ön som att gå på glödande kol, utan även nattetid det där mysiga kluckandet av vattnet mot pelarna huset står på som vietnamesisk vattentortyr.

Fast ni har ju oftast en stege direkt ner i havet. Och skitlångt till varenda restaurang och bar på ön. Plus att ni är de snobbiga jävlarna. Eller influencers. 😉

Välja vistelsepaket

Nu kommer vi till det som de allra flesta kanske är mest intresserade av, nämligen kostnaderna.

Vilket paket ska du välja? Räcker det med Halvpension? Måste jag ta All inclusive?

Det här har naturligtvis lika många svar som storlekar på plånböcker och typer av människor tillika vad du verkligen behöver och vill ha tillgång till.

Att komma ihåg i första hand är att alla som bor i samma rum/bungalow/villa måste ha samma paket. Du kan alltså inte välja Halvpension till dig själv eftersom du nöjer dig med frukost och middag på kvällen och högst en drink om dagen medan din fyllesambo vill frossa i både frukost, lunch och middagsbuffét inklusive några snacks emellan och dessutom supa sig redlös varenda kväll (vilket väldigt väldigt få gör här ändå).

Det du/ni alltså bör fråga er är till att börja med: hur mycket pengar är vi villiga att lägga?

För de flesta så brukar man komma fram till att All inclusive är det enda alternativet, inte bara kostnadsmässigt sett utan för bekvämligheten. Det är jobbigt och svårt att hålla reda på hur mycket man äter och dricker för, omöjligt att dela upp kostnaderna emellan sig om man kör delad ekonomi, och särskilt krångligt om den ena konstant äter och dricker mer än den andre. Visst kan du föra bok över era utgifter men det kanske inte var bokföring ni ville ägna er åt på semestern.

De flesta öar oavsett prisklass har minst en bufférestaurang där du äter och dricker hur mycket du vill beroende på paket. | FOTO: Jimmie Olsson

All inclusive är såklart oslagbart när det kommer till total sinnesfrihet. Då får du äta hur mycket du vill tre gånger om dagen i en buffétrestaurang (maten på de resorter vi varit på har varit fantastisk och vi har anledning att tro att så är fallet på de flesta öar), du har ofta fri tillgång till snacks i någon av de andra restaurangerna/barerna, många gånger någon form av fri minibar i boendet (allt från endast soft drinks, te och kaffe till en mera frikostig sådan med även vin och öl), fria alkoholhaltiga och icke-alkoholhaltiga drinkar, shakes, smoothies etc i barerna (även här skiljer det sig väldigt mycket från ö till ö) och ett par aktiviteter samt discounts för utflykter eller á la carte-restaurang.

Utbudet i de olika All inclusive-paketen skiljer sig mycket åt och det är inte helt lätt att ta reda på vad exakt som ingår. Det här är något vi upplever att resorterna gärna hemlighåller litegrann, eller försvårar för gäster att ta reda på, eftersom vi tror de helt enkelt vill locka dit gäster utan att behöva erkänna om de är snåla eller givmilda (sen säger de att det är för att innehållet ändras ibland så det är svårt att säga vad som ingår, men det är bara skitsnack).

Det som däremot alltid ingår i All inclusive är obegränsad konsumtion, men ofta mellan vissa klockslag som förvisso är mycket frikostiga och fullt tillräckliga (exempelvis mellan klockan 10.00–00.00). De flesta går och lägger sig senast kring elvasnåret på kvällarna så det där med sena nätter är inget fenomen som förekommer i särskilt stor utsträckning, åtminstone inte på de öar som inte kör nattklubb och annat bjäfs.

Men som exempel på paket-skillnaderna kan jag ta vår första ö, Filitheyo. Där hade vi en fristående bungalow på stranden utan nära grannar och en fin strandbit mer eller mindre för oss själva, en minibar i bungalowen med läsk, vatten, te och snabbkaffe, fem olika typer av alkoholhaltiga drinkar som ingick i All inclusive-paketet och fem typer av alkoholfria drinkar (resterande typer av drinkar på listan fick man köpa till listpris), samt fri tillgång till vatten, läsk, juice (ej färsk), frukost, lunch och middag i buffétrestaurangen samt en snorklingstur och en fisketur och discount på á la carte-restaurangen. Vi fick även lunch inkluderad antingen på ankomstdagen eller avresedagen, inte båda, och All inclusive gällde fram till utcheckning kl 12.00 på avresedagen.

Att ha en välfylld minibar är guld värt. | FOTO: Jimmie Olsson

I vårt andra boende, på Vilamendhoo, hade vi en semidetached villa (alltså parvilla) på stranden i Adults only-sektionen av ön (observera dock att samma priskategori även hade fristånde likadana villor, dock var inte någon sådan ledig på ”vår” strand så vi valde parhuset ändå), vidare en minibar i villan med vatten, läsk, juice, Schweppes drinkläsk, vitt vin, rosévin, rödvin, öl, te och nespressokaffe med kapslar, privat bubbelpool, frukost, lunch och middag i buffétrestaurang, fria snacks (chicken nuggets, pommes, burgare, pizza, toasts, sallader) dygnet runt i en av barerna, en lång drinklista på inkluderade alkoholhaltiga och alkoholfria drinkar, en halvtimmes lektion i vindsurfing, en halvtimmes lektion i golf (!), ett gratis checkdive i dykcentret, en sunset cruise, en utflykt till en lokalö, en gratis middag på á la carte-restaurangen Asian Wok i ena änden av ön ute i havet per varje fem dagars vistelse, en halvflaska champagne i ishink att förtära någon gång under vistelsen, tillgång till hela All inclusive-paketet från incheckning tills dess att vi satt på båten ut till sjöflygplanet på avresedagen.

Båda öarna kostade nästan lika mycket, den senare var till och med lite billigare. Däremot var den första, Filitheyo, betydligt mysigare, och finare med naturlig djungel i mitten av ön och en obebodd sida. Medan den andra, Vilamendhoo, var mycket större, livligare och med bebyggelse runtom hela ön, mera folk överallt och aktiviteter varje dag i veckan i huvudbaren. På Filitheyo kunde man gå iväg och vistas i naturen så att säga, på Vilamendhoo var man aldrig riktigt ensam.

Hursomhelst så är det här en fråga om behov och önskemål. Som förstagångsbesökare kanske man vill ha det så bekvämt och bekymmerslöst som man bara kan. Då är som sagt All inclusive en no-brainer. Dricker du inte alkohol är det däremot något att börja räkna på för de tar en rejäl summa extra för detta alternativ och det beror i mångt och mycket på den inkluderingen.

Behöver du inte dricka drinkar och äta tre gånger om dagen, vilket du sällan behöver med en frikostig obegränsad buffé, så är det också en fråga att ta ställning till. Och då är kanske Halvpension eller Helpension ett bättre alternativ.

De flesta öar har minst en á la carte-restaurang, både de dyrare och billigare. | FOTO: Jimmie Olsson

Det man däremot behöver känna till är att oftast ingår ingen dryck alls vid måltiderna även om du har Hel- eller Halvpension. Vanligt vatten ingår men inte kolsyrat och ingen läsk, vin eller öl. Allt sätts upp på rummet och betalas i efterhand. Då behöver du känna till både dina vanor och kostnaderna det kommer att generera.

Du behöver också ta ställning till hur många drinkar, bira, läskeblask, milkshakes, vattenflaskor, juice, te och kaffe du kan tänkas hinka i dig per dag samt de enskilda priserna för dessa för att kunna räkna ut om du tjänar på att köpa All inclusive eller inte.

Jag kan säga att väldigt många antagligen inte spenderar så mycket som All inclusive kostar extra, åtminstone inte om man bara ser till mat och dryck.

Jag har räknat ut att jag på vår senaste resort skulle ha behövt dricka en kopp kaffe till frukost, lunch och middag, ett glas juice till frukost, en öl till lunchen, ett glas vin till middagen, ett par drinkar någongång under dygnet samt en öl, milkshake eller ett par läsk efter bad varje dag för att komma upp i ungefär samma summa som extrakostnaden för All inclusive. Det är hyfsat mycket ändå. Å andra sidan så måste du också hålla dig till detta varje dag, eller avhålla dig från det ifall du någon dag frångår ”schemat”. Det betyder att du inte kan ta en extra festlig kväll då och då utan att köra bara vatten dagen efter. Du har heller ingen minibar på rummet och allt vatten måste du köpa. Det betyder i sin tur att Helpension är ett sämre alternativ än Halvpension. Något av dem är nämligen absolut nödvändigt för pratar vi mat utan måltidsplan blir det nämligen ett så stort hål i din plånbok att den helt enkelt upphör att existera. En enda buffetmåltid (frukost, lunch eller middag) kostar till exempel nånstans mellan 350–650 kr, utan dryck. Tänk dig då att du hänger där i en vecka eller två och ska lägga på allt annat ovanpå det.

Klarar du dig däremot på Halvpension, d v s endast frukost och middag, ingen lunch, så blir prislappen såpass mycket billigare mot All inlcusive att du faktiskt har lite utrymme att spendera på någon extra drink då och då och ändå inte behöva avhålla dig från det goda livet dagen efter.

Och dricker du inte alkohol alls så är det en no brainer. Då bör du köra Hel- eller Halvpension om du inte har ett sjukligt intag av läsk eller kaffe vill säga.

Med det sagt så bör du ändå överväga All inclusive just för sinnesfridens skull, och även om du inte konsumerar så mycket att det täcker kostnaden för hela prislappen så får du inte glömma att det även ingår andra saker i All inclusive-planen som inte har med mat och dryck att göra. Och i slutänden så är du ju faktiskt där för att ha en astrevlig semester utan att behöva tänka på kostnader. Bara den känslan är värd några hundralappar extra.

Att kunna ta en drink i solnedgången utan att tänka på kostnaderna kan vara guldkornet som gör helheten. | FOTO: Jimmie Olsson

Själva skulle vi nog ändå välja Halvpension om vi åkte en gång till. Men det är mest för att vi tycker vi lagt så mycket på Maldiverna redan och har upplevt det där man vill uppleva när man är där att vi tycker att vi kan praktisera lite återhållsamhet på flera områden för att spara in pengar och ändå få sparka omkring i det där vykortet igen.

Kort sagt: är du förstagångsbesökare och har råd; kör All inclusive. Är du van tropikresenär, lite mer budgetinriktad och mest där för att ta in miljön; kör Halvpension.

Och du, glöm att du kan ta med dig käk och bira till ön. Det är dels inte tillåtet att konsumera eget medhavda drycker eller mat, och dels så gott som omöjligt att både hinna köpa in det på den lilla flygplatsen i Malé, om det ens finns att köpa, och få med dig det till ö-transfern. Och ganska snålt.

Vi såg faktiskt folk som uppenbarligen bara hade valt boendet, alltså vistelse utan vare sig måltidsplan eller dryck och aktiviteter. Vi skulle vilja se deras slutnota…

Välja tid på året

”Maldiverna går att besöka året runt. Temperaturen ligger konstant kring trettio grader och vattnet är alltid mellan 27-28°C varmt.”

Ja, när ni inte hamnar i The Windy Season vill säga.

Resebyråerna och resorterna själva är ganska pigga på att påpeka att Maldiverna är ”underbart vilken tid på året du än besöker det” men att det är ”bäst under de svalare och torra månaderna mellan november – mars med sin peak under jul och nyår. Och det är inte för inte de säger det där för vi har fått uppleva både off-season, och off-off-så-jävla-off-season. Vi var där i slutet av maj/början av april och ytterligare en gång nu i slutet av augusti/början av september.

I maj/april hade vi vackert väder under hela vår vistelse. En dag var det mulet och småskvätte litegrann kring lunch, resterande tid sprakande solsken så starkt och hett att man bara ville ligga i vattnet. Och ju längre in i april vi kom desto hetare blev det. De sista två dagarna var det så hett och torrt att vi knappt kunde andas, så tja Maldiverna är fint i solsken men vansinnigt hett när det är hett.

Maldiverna i strålande solsken är en dröm. | FOTO: Jimmie Olsson

Solsken var å andra sidan i alla fall att föredra mot det vi mötte här i augusti/september. Vi startade i ett regnigt Malé och kom till ett ännu regnigare Vilamendhoo i Södra Ari-atollen.

Vi var där i totalt tio dagar den här gången. Fem dagar regnade det, varav två konstant från morgon till kväll. Fem dagar var det upphåll mestadels hela dagen med moln och solglimtar och kanske någon enstaka regnskur (så som monsunen brukar bete sig) varav två var riktiga pangdagar med molnfri himmel.

Blåste gjorde det hela tiden, vilket var det största problemet. För regn kan man ta, vind är desto värre. Det gör det mesta rätt besvärligt, och när inte solen ligger på så blir det tro det eller ej ganska kallt även på tropiska öar.

Lufttemperaturen var förvisso för våra svenska gener rätt behaglig mestadels av tiden men vattnet var banne mig från gång till gång inte varmare än en hyfsat uppvärmd insjö i Sverige på sommaren när det är vindstilla och gassande sol. Vattentermometern sa 27-28°C men jag kan garantera att det inte var mer än 26°C när vinden drog in kallare vatten från havet in mot land. Och det är ju varmt, men jäkligt kallt i jämförelse med de 29-30°C som brukar råda i tropiska hav. I luften var det nog mestadels kring 27-28°C men när det regnade och blåste som värst var jag på vippen att dra på mig munkjackan, och sådär riktigt tropiskt hett blev det inte förrän på avresedagen då vinden mojnat och värmen och vädret kom på riktigt.

Maldiverna i the windy season kan vara riktigt stormigt. | FOTO: Anne Mårs

Vi lyckades alltså pricka in slutet av the windy season nästan exakt. Juli hade å andra sidan enligt personalen varit ännu jävligare så det får vi vara glada för, men samma dag som vi åkte vände det och jag ser nu på alla instagramkonton från Maldiverna att det är solsken och vindstilla och drinkarna intas vid pooler och på beachen till skillnad från inne i barerna eller villorna. Typiskt.

Det är i varje fall oerhört svårt att förutspå väder. Förr om åren kunde man med relativ stor säkerhet räkna med att monsunerna kom och gick och betedde sig på ett visst sätt där snabba skurar ett par gånger om dagen eller under natten hastigt drog förbi och sedan släppte fram solen. Men sedan tidigt 2000-tal är vädret lite mer oberäkneligt i de flesta delar i världen med tropiskt klimat eller annan speciell karaktär.

Generellt kan man säga att the windy season fortfarande är the windy season och det man ska komma ihåg då är att medan det såklart går att åka hit under denna så är det dels precis som det låter mycket vind, höga vågor, sämre sikt i vattnet och ganska regnigt. Däremot är det billigare än under högsäsongen och är du född med lite mer tur än vi (nåja, det här är nog första gången någonsin vi haft otur med vädret på våra resmål) så kan du lugnt packa väskan och dra även då. Tänk bara på att för varje dag som regnar bort så rinner en sådär fyra-femtusen spänn ner i marken. Bara att glömma bort och gå vidare. Du har ju alltid den gratis minibaren och fria drinkar i vartenda hörn av ön, om du valt All inclusive vill säga.

Charter eller självbokning

Förr var det i princip otänkbart att börja styra och ställa en resa till Maldiverna utan resebyrå som ordnade med alla detaljer. Och det kan fortfarande kännas övermäktigt att få till det utan någon som kan resmålet. För den som alltid går till resebyrå för sina semesterar finns såklart fortfarande både de traditionella resebyråerna Ving, Tui, Ticket osv och även en uppsjö lite mer specialiserade likar som Indcenresor, Västindienspecialisten, Lotustravel etc.

Vad du ska veta med dessa är att de förstnämnda har sina specifika öar som de använder för sina charterpaket, och de båda tar ut ganska häftiga summor för sina tjänster så att Maldiverna blir precis sådär oöverkomligt dyrt som du tror. De har också en tendens att, när de inkluderar internationellt flyg i resan, sätta dig på de billigaste och därmed sämsta flygavgångarna med långa och många bytestider för att spara pengar, inte åt dig utan åt sig själva. Är det någon här som jobbar på resebyrå som börjar koka över detta nu så är ni välkomna att höra av er och förklara er prismodell för i mina jämförelser har jag i snitt gått tjugotusen kronor back på vartneda alternativ jag kollat via valfri resebyrå i förhållande till egenbokat hela kedjan från flyg till boende.

Dock, som försvar, så får du genom resebyrå precis allt serverat, i princip från det att du låser ytterdörren därhemma tills att du sätter nyckeln i låset igen när du kommit hem, och är det bekymmersfritt resande utan minsta friktion (i planeringen vill säga, resandet i sig är en annan historia, se nedan) du är ute efter och dessutom kan avvara de extra tusenlappar det kostar att anlita resebyrå så ska du såklart göra det. Jag säger inte att de är onda på något sätt, de vill göra din resa så bra de kan men de är begänsade vad gäller val av öar och dyrare, punkt slut.

Numera är det turligt nog väldigt lätt att både boka boende och flyg liksom allt annat omkring resan helt på egen hand, men det kräver sitt jobb.

Transfer bokas och ombesörjs helt av resorterna. | FOTO: Jimmie Olsson

Flyg bokar du lättast på Momondo, Flygresor.se, SuperSaver, Travelstart eller liknande. Då får du oftast de bästa priserna, men också den lägsta servicenivån, om du inte betalar dyra extraavgifter för det. Viktigaste här är att fundera över byten och längd på den sammanlagda flygrutten, samt vilka avgifter som ingår om du väljer det billigaste priset.

En sak att hålla i minnet är att de flesta av öarna kräver antingen motorbåt, inrikesflyg till annan atoll eller sjöflygplan från Malé där du landar ovanpå den internationella flygturen. Sen tillkommer oftast också en kortare båttur till själva ön från flygplatsen eller sjöflygplattformen om du flyger till din ö.

Har du då varit igång i nära 30 timmar från det att du steg upp klockan 03.15 och tog dig till Arlanda, via två internationella flygbyten med flera timmars väntetid i en kall avgångshall, lite boardingförseningar och sedan ytterligare en lång väntetid på terminalen i Malé innan din motorbåt eller sjöflygplan tar dig ombord för sista resan ut till ön så förstår du säkert varför du hellre betalar några tusenlappar extra för ett snabbare flyg med humana avgångstider än att gå omkring som en zombie från The Walking Dead hela det första svindyra dygnet på din drömsemester.

Du kan också göra som vi surt fått lära oss, och numera föredrar: boka flyget direkt från flygbolaget du vill åka med pga dess förmåner och enkelhet att hantera biljettfrågor och eventuella problem och inte minst poängsystem som kan ge dig en skön Europaweekend i förlängningen om du fortsätter använda dig av dem. Det är naturligtvis dyraste alternativet men efter att ha gått igenom precis det jag beskrev ovan, inte bara en gång utan ett flertal gånger på våra resor i världen, har vi kapitulerat inför det faktum att vi så länge vi har råd hellre vill göra flygresorna så smidiga som möjligt än att spara några kronor.

Själva boendet är en helt annan sak. Vi föredrar booking.com och i vissa fall agoda.com för våra hotellvistelser varthelst vi åker. Och de, liksom andra liknande hotellbokningssajter, funkar alldeles utmärkt också för bokning av boende i Maldiverna. De har dessutom ofta frikostiga avbokningsalternativ om du skulle få panik över hur mycket av din spargris som faktiskt kommer försvinna för bara några dagars drömlyx på en paradi… Äh, skit i det, pengarna kommer inte betyda ett skit när du väl är där, jag lovar! Men det är i alla fall skönt att kunna avboka ett boende ända fram till en vecka innan avgång, inte minst för att du under tiden kanske till och med hittar en ännu bättre ö som du hellre vill bo på, eller om du vill uppgradera eller nedgradera ditt val.

Maldiverna i solnedgång är magiskt. | FOTO: Jimmie Olsson

Se bara till att mycket noggrant kontrollera vilket alternativ du valt innan du bokar. Vill du t ex ha Helpension inkluderad så ska det också stå det på raden för alternativet du bokar, samma sak med All inclusive. Särskilt där är det viktigt att kolla att allt stämmer, även efter bokning i bokningsbekräftelsen du får. Sånt är svårt att ändra på plats och det kan bli en mycket dyr historia att uppgradera om något blivit fel vid bokning. Och nedgradering går i regel inte, har du bokat Helpension men ville ha Halvpension så får du ändå betala för det första. Bästa är att kontakta resorten direkt efter bokning och be dem bekräfta att de fått rätt info om vilket alternativ och typ av boende du valt. Kolla även noggrant att du väljer rätt typ av boende, d v s typen av bungalow/villa du vill ha. Många sajter på booking och agoda kan vara ganska röriga och svårlästa på vad som är vad så det gäller att lusläsa raden du klickar i. Det låter svårare än det är – Du kan boka, du är inte rädd.

All form av transfer ombesörjs uteslutande av resorterna själva. Du lämnar dina uppgifter om flygtider för ankomst och avgång och de bokar in dig på den transfer som krävs, det finns aldrig några andra alternativ. Du betalar sedan via en betallänk och får en bekräftelse. I samma stund du anländer Malé är du i trygga händer hos någon av resortens representanter och kan sluta tänka själv. Skitskönt, låt semestern börja!

Dykning och snorkling

Detta specialavsnitt är mest ägnat åt den som förväntar sig Maldiverna vara också ett paradis under vattenytan. Med reservation för att vi inte är några som helst experter på ämnet utan baserar alla våra tips och kommentarer på våra egna observationer med de erfarenheter vi har av korallrev och dykning på andra unika platser i världen kända för sin artrikedom och marina liv inom dykcommunityn så uppmanar jag dig att gärna forska vidare kring detta. Vi tycker dock att vi sett lite av ett mönster vad gäller undervattensvärlden i Maldiverna genom vår egen research så vi kan inte vara helt ute och cykla.

Det första du ska tänka på är vad exakt det är du är ute efter under din vistelse. Vill du snorkla mest hela dagarna? Har du överhuvudtaget snorklat förr? Har du gjort det på välbesökta resmål som Thailand, Grekland, Turkiet eller de populära stränderna i Filippinerna? Har du gjort det på lite mer exotiska och inte fullt så exploaterade ställen i världen såsom off the beaten track i Fiji, Australien, Indonesien, mindre ställen i Mexico, Japan?

Anledningen till att du ska ställa dig dessa frågor är att Maldiverna har ett seglivat rykte om sig att vara ett undervattensparadis på samma sätt som det är det på land. Vilket är långt ifrån fallet.

För den som aldrig snorklat tidigare är Maldiverna fint. | FOTO: Jimmie Olsson

Den som aldrig snorklat i tropiska vatten, eller bara sett undervattensvärlden på högexploaterade resmål kommer inte bli besviken. Generellt brukar man då bli exalterad över även den minsta clownfisk i en färggrann anemon. Vilket naturligtvis inte är något fel alls, men har du sett oförstörda korallträdgårdar i Raja Ampat eller Okinawa sjudande av liv i alla dess former, där varje titt under vattnet bokstavligen är som att sticka ner skallen i ett välfyllt akvarium där tusentals olika fiskar simmar omkring tillsammans med hajar, sköldpaddor och stora stim av barracudor så är Maldiverna en ganska blek jämförelse.

Vi har såklart inte varit ens i en bråkdel av Maldivernas dykplater och jag är övertygad om att det finns fina ställen även där, men jag törs nog ändå lova att det är relativt fattigt runtomkring resortöarna och på de dykplatser som dykcentren 7 av 10 gånger tar sina dykande gäster till, och det oavsett hur mycket de skryter om sina ”amazingly pristine reef” som ”surrounds our little paradise island”. Det som kanske en gång varit ett fint välmående rev är i de bästa fall fläckvis bevarat på de djupare delarna, i övrigt ett grustag med relativt lite fisk om man jämför med andra dykdestinationer på lite mer svårtillgängliga platser. Det är i sig inget konstigt, bara trist, men det brukar tyvärr bli så när tusentals turister med varierande snorkel- och dykerfarenheter sparkar omkring i vattnet i princip 365 dagar om året och rör omkring med fenor och händer bland koraller och bottensand.

En och annan haj finns det i alla fall. | FOTO: Jimmie Olsson

Alltså: är inte snorklingen eller dykningen det centrala för dig utan istället solbadande så bör du kanske istället för att leta fina husrev kring ön kolla upp hur själva stränderna ser ut. Ett enkelt sätt som funkar hyfsat bra är som tidigare sagt att använda Google Earth och zooma in på din tilltänkta ö. Där kan du se ganska detaljerat hur ön kan tänkas se ut, både över och under vattenytan. Och ska du bada så ska det vara sandigt runtom ön. Ska du snorkla ska det finnas rev längs med stränderna. Du som är van snorklare och dykare behöver vara beredd på att det kanske inte är så fantastiskt som Maldiverna utger sig för. För säkerhets skull.

Med det sagt så har vi sett både fisk i alla möjliga olika färger, hajar och sköldpaddor på båda våra öar, så de finns! Det är mest reven som inte är sådär färgsprakande frodiga som man kanske tror.

I övrigt

Det finns naturligtvis en massa andra saker att tänka på för den som orkar eller bara måste gräva ner sig i sin research som jag inte tagit upp här; vilken ögrupp/atoll du vill besöka till exempel, vilken säsong som gäller för ett specifikt marint liv, när det är bäst surfväder och när det är bäst fiske mm mm.

Men det är överkurs och egentligen inte nödvändigt heller för gemene besökare. För som jag sa tidigare så spelar det egentligen mindre vart du hamnar.

I rätt säsong är Maldiverna precis som att kliva rätt in i ett vykort. | FOTO: Jimmie Olsson

Maldiverna är paradisiskt, på riktigt, på nästan vilken ö du än kommer till. Undvik bara ”The windy season” om du kan så är du förflyttad direkt in i vykortet på kylskåpsdörren!

OBS! Dessa tips och råd är baserade på min och min sambos egna erfarenheter från två resor till Maldiverna på två olika resorter i två olika atoller söder om Maléatollen samt våra tidigare resor i världen. Vi reserverar oss därmed för att vissa av uppgifterna kanske inte stämmer för hela Maldiverna men tror att vår samlade erfarenhet tillsammans med de observationer vi gjort på plats ändå äger en verklighetsförankrad bild av de Maldiverna du kommer möta om du åker dit i närtid. Våra resor gjordes i april och augusti 2022.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.