Inte vilken feber som helst

Dela inlägg:

Jag har haft feber i två månader nu. Den har kommit och gått med jämna mellanrum. Ibland känns det lite bättre, ibland gör den mig galen. Och just nu vill jag bara att den här j#%*la Coronakrisen ska vara över så att de släpper på reserestriktionerna, för det är inte vilken feber som helst – utan resfeber.

Jag hade precis börjat hoppats på en ny resa i vår här, kanske även en sväng i höst. Planerna var lite blygsammare till vårens session (roadtrip i Irland), och väldigt vidlyftiga till hösten (roadtrip genom USA alt. safari/dykning i Kenya/Tanzania alt. backpacking på ny dykdestination). Däremellan tänkte jag också klämma in en kortis till Vietnam för mig själv med Formel 1 och roadtrip på motorcykel längs Ho Chi Minh-leden som jag och A inte körde förra gången.

Och så kom Corona. Och den jäveln har grusat planerna för alla typer av resor, kanske i åratal, vem vet? Som det ser ut nu avråder UD från resor till alla länder tillsvidare, vilket såklart betyder att det för det första så gäller inga reseförsäkringar så länge avrådan kvarstår. Dessutom har de allra flesta länder stängt sina gränser eller upprätthåller väldigt hårda inresebestämmelser där läkarintyg och eventuell karantän i 14 dagar gäller undantagslöst.

Svenskar får inte komma in

Flera länder har även suspenderat visumrättigheter för ett flertal nationaliteter, däribland Sverige som ingår i Schengenländerna. Kommer du in i något land så kan du närsomhelst bli stoppad av polis och/eller militär för att visa upp läkarintyg på att du är frisk, eller följa med för provtagning och satt i karantän.

I vissa regioner kan du inte ens resa, och det är inte lätt att veta vart om du inte är boende i landet ifråga. Och när du väl vill hem så kanske det inte ens finns plan som lyfter mot Sverige, eller närliggande länder. Om du ens hittat ett plan som flyger dig dit. Och hittar du ett alternativ att ta dig hem så blir det dyyyyrt, och oftast en alldeles överjävlig resa hem eftersom du kanske måste flyga via ett flertal olika destinationer först.

Jobbar på att lösa problemen

Med andra ord är det i princip locket på på resor resterande delen av 2020 skulle jag tro. Åtminstone sådana liknande dem vi kunde göra innan den jävla Corona.

Resebranschen och ett flertal länder jobbar i detta nu för att försöka lösa resdippen och få igång turismen igen, men de flesta åtgärder som införs riktas i första hand till turistande inom det egna landet och till grannländer.

Har vi riktig otur kan resandet påverkas långt in på 2021 också. Mycket talar ju för det eftersom alla länder ligger olika långt fram i utvecklingen av smittan.

Kan bli en hög prislapp

Det kan även komma att avspegla sig i högre biljettpriser när resandet väl kommer igång igen. Efterfrågan kommer nämligen med all sannolikhet vara väldigt hög, och med flera flygbolag i konken finns inte samma konkurrens kvar. Vilket i sig på affärsspråk bara kan betyda en sak: högre biljettpriser på flyg.

Jag vet att alla miljövänner jublar just nu, och visst är det bra att klimatet i alla fall får en paus. Men resandet kommer att fortsätta även efter detta, och inte alla resor behöver ju göras med flyg bara för att jag tagit det som exempel här.

För egen del så tillhör resande ett av mina största intressen och är något som skänker mitt liv ett mycket betydelsefullt innehåll.

Det är därför den här febern känns lika vidrig som viruset i sig.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.