Det dramatiska Madeira

Dela inlägg:

Efter fyra och en halv dag på fantastiska São Miguel i Azorerna var det så dags att boarda det lilla propellerplanet som skulle ta oss till nästa portugisiska Atlantö: Madeira – den dramatiska gröna ön.

Det lilla popellerplanet som ska ta oss från Azorerna till Madeira.

Denna ö är mer allmänt känd, och kanske särskilt för sin dramatiska natur med vandringsleder över hela ön längs så kallade levador – bevattningskanaler som löper från källor högt uppe i bergen längs bergssidorna och ner i dalgångarna för att förse odlingar med vatten.

Dramatiska klippor sträcker sig ut i havet på Madeiras västra kust.

Friluftsintresserade turister har för länge sedan upptäckt denna pärla, så även charterturisterna. Och känslan här är betydligt mer turistisk överlag. Den relativa närheten till fastlandet gör att det är mycket mera Gran Canaria över ön och att spendera sin tid på Madeira i exempelvis huvudstaden Funchal som många baserar sig i och gör dagsutflykter ifrån är ett stort misstag.

Varierande natur över hela ön

För det är nämligen utanför städerna som Madeira kommer till sin fulla rätt. Naturen är dramatisk och varierande. Ena stunden åker man genom ett torrt ökenliknande landskap för att efter några mil komma in i lummig subtropisk djungelvegetation. Vidare på högsta platåerna i bergen är vi plötsligt i de isländska högländerna.

Utsikt över byn São Vicente på Madeira.

Håll utkik efter ordet ”Taberna”

Det finns också betydligt fler restauranger på Madeira än på Azorerna, även ute på landsbygden. Ett säkert kort för att få en fin matupplevelse här är att återigen skippa städerna och de andra turistorterna och istället satsa på de små byarna utanför. Ser du en skylt som säger ”Taberna” så är det ett hett tips att slösa aptiten på ett sådant ställe!

Kom bara ihåg att de flesta ställen som serverar ordentlig mat bara har öppet fram till ca 15–16 innan de stänger för siesta och sedan inte öppnar igen förrän kring 18-19. Knepigt när man är van vid att kunna krubba när man vill här hemma.

Poncha – Madeiras traditionella drink med alkohol gjord av sockerrörsjuice och fruktjuice.

Och du glöm inte att prova Madeiras traditionella drink. Poncha är namnet och består av aguardente – en alkohol gjord på sockerrörsjuice – blandad med virke av olika slag. Den smakar ungefär som teqila med fruktjuice. Eller ja, mest färgad tequila. Eller ja, tequila. I ett glas. Men du kan faktiskt inte åka till Madeira utan att prova den.

Vattenfallet längs vägen kring Calheta är ett populrät stopp där locals stannar till och spolar av bilen och turister tar en dusch.

Sandstrandsälskaren går bet

Madeira omges av karga klippor och ett vilt hav på nästan alla kuster så har du en önskan om att bada på din semester så bör du nog tänka till ett par extra varv. Det finns stränder men de är nästan allihopa steniga och klippiga och havet är minst sagt upprört mest hela tiden. Vid vissa stränder har man uppfört barriärer mot havet och på så sätt liksom bildat en naturlig bassäng intill land men några sandstrandsdagar blir det inte här.

Skymning över den steniga stranden i Ponta do Sol. Madeira är inget sandstrandsmecka.

Madeira är vandring

Nej, det som är höjdpunkten på Madeira är istället vandringen. Hela ön är fullkomligt nedlusad med vandringsleder av olika typer och svårighetsgrader, vissa på riktigt höga höjder med branta stup intill leden, andra betydligt mer moderata och lättillgängliga för även den otränade.

Vatten rinner ut från klippskrevorna lite varstans längs vandringslederna.

I huvudsak delar man upp vandringslederna i tre olika typer: levador, bergsleder och skogsleder. En levada är en manmade bevattningskanal som startar från en källa högt uppe i bergen som sedan slingrar sig nedför bergssidorna till odlingar i dalarna. Man vandrar längs med dem större delen av tiden.

En typisk så kallad Levada – en bevattningskanal som löper från högt uppe i bergen och ner till byarna i dalgångarna.

De flesta av dessa är hyfsat lättillgängliga och kräver normal fysik. Andra är lite svårare, framförallt för den med höjdrädsla och svindel för vissa partier tar sig förbi regelrätta stup flera hundra meter ned precis intill stigen där du går. Många av dem innehåller även tunnlar. På sina ställen är de väldigt långa och trånga och kräver både en bra ficklampa och god balans för att ta sig igenom. En av de längsta är tunneln längs PR16 Levada Fajã do Rodrigues – vår absoluta höjdpunkt på resan – som är nära en kilometer lång, och väldigt trång och mörk.

Den nästan kilometerlånga meter långa tunneln på vandringsleden PR16 Levada Fajã do Rodrigues.

Numreringssystem för lederna

Alla leder namnges med bokstäverna PR och ett specifikt nummer där PR står för Pequenas Rotas (korta/små rutter) och ibland benämns populära rutter endast med sin klassificeringssiffra istället för med sitt portugisiska namn på grund av det kan vara ganska långt och komplicerat. PR 1 är till exempel den mest populära leden som alltid är full med folk eftersom den går bland molnen mellan de högsta bergstopparna på Madeira och erbjuder en storslagen utsikt över hela ön.

Skyltar med nummer på vandringslederna finns uppsatta längs vägkanterna. Då är det bara att ställa bilen och börja vandra.

Men det finns som sagt många andra leder som bjuder på fina utsikter och är väl värda ett besök, inte minst för att du där slipper trängas med andra.

Tillbaka till tunneln längs PR16 Levada Fajã do Rodrigues: när vi kliver ut i dagsljuset igen möts vi av en tät djungel och det fattas nästan bara ett gäng apor i träden så är vi plötsligt förflyttade till Sydamerikas regnskogar. Bara en sån sak!

Efter en lång vandring genom tunnlarna längs PR16 Levada Fajã do Rodrigues möts vi av en tät djungel.

Hyrbil ett måste

Nåväl, Madeira gör du lätt på en vecka. Om du nu inte vill vandra dig igenom varenda led förstås. Annars är det en lagom period att kajka runt på ön och bo på lite olika ställen.

Fiat Punto är kanske den absolut sämsta hyrbil vi någonsin haft på någon av våra resor, och totalt livsfarlig på en bergig ö som Madeira.

Och just ja, en sak till: hyrbil är ett måste! Det finns bussar och taxi och allt sånt där, men Madeira upplever du allra bäst med eget fordon. Se bara till att hyra något bättre än en Fiat Punto. Att den bilen ens har fått tillstånd att tas iland på denna ö är ett komplett mysterium för den orkar knappt ta sig upp för en normal liten sluttning. Så, uppgradera direkt, ett hett tips! Du sparar inte pengar, men frustration och många svettiga stunder i bilen i de brantaste backarna!

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.