Azorerna – Söderhavsfeeling i Atlanten

Dela inlägg:

Vi kunde inte hålla oss. Efter att ha suttit hemma och ugglat i flera månader, ja i princip två år sedan Coronaeländet kom, längtade vi ut i världen så mycket att vi bokade en resa till en europeisk ö som visade sig vara en riktig pärla.

Nästan mitt ute i Atlanten, halvvägs från Europa/Afrika till USA/Karibien eller tvärtom om man så vill, ligger en liten ögrupp kallad Azorerna.

Azorerna består av sammanlagt nio öar med en totalyta på ungefär 2,4 kvadratkilometer, eller lite mer än två Gotland. Den största ön São Miguel är endast en tredjedel av vår svenska sommarfavorit vilken också var den vi spenderade våra dagar på den här gången.

São Miguels kanske mest fotograferade plats – Sete Cidades och tvillingsjöarna, en enorm vulkankrater med två olikfärgade sjöar och en pittoresk by med samma namn vid ena stranden.

Azorerna – ett europeiskt Nya Zeeland

Ögruppen tillhör Portugal men är med sitt subtropiska klimat och vulkaniska aktivitet en mycket mer exotisk plats än fastlands-Europa. Många säger att det är så nära Nya Zeeland man kan komma i Europa, och vi är böjda att hålla med där.

Vissa stunder längs de slingrande vägarna genom lummig djungelvegetation och höga ståtliga träd kastas vi onekligen tillbaka till den Nya Zeeländska sydön och ler stort.

De vida förekommande hortensiorna trängs i massor utmed vägarna över hela ön.

Vi åker en tid då de extremt frekvent förekommande Hortensiabuskarna som kantar vägarna över hela ön i massor precis börjat sjunga på sista versen. Men det är inte mindre vackert för det. Vi undrar dock hur det ser ut när blommorna står i blom, det måste vara en av de mest färgsprakande öarna i världen!

Dramatiska klippor som störtar rätt ner i havet kännetecknar ön.

Förutom djungel och blommor så finns där såklart även vattenfall lite här och var, höga berg som sveps in i en trolsk molndimma och dramatiska klippor längs med kusterna och ute i havet.

Att kalla Azorerna både romantiskt och fotogeniskt är en underdrift.

Dramatiska klippformationer ute i havet påminner oss om att vi befinner oss på en ö mitt ute i den vilda Atlanten.

Oceanienkänsla i Atlanten

Vad som också är ganska signifikant är själva känslan på ön. Trots att vi rent tekniskt sett befinner oss i Europa känns hela ön mycket mer exotisk och avlägsen (men så är vi ju faktiskt nästan mitt ute i ett av våra största världshav) och vi glömmer fort att vi är i Portugal. Snarare för det tankarna till Tonga i Oceanien dit vi åkte under vår långresa för några år sedan.

Ska du äta bra så leta dig till de små restaurangerna utanför stadskärnorna.

Men atmosfären är inte riktigt likadan över hela ön. Hela norra kusten och den östra sidan med Nordeste längst ut på östkusten är vild och ruffig och mycket mera ursprunglig än den västra och södra kusten där huvudstaden Ponta Delgada ligger, vilken å andra sidan påminner besökaren om exotismen med sin legendariska hamn och alla målade minnesmärken som Atlantseglare från hela världen målat längs kajen.

Att leta sig in på öns mindre vägar och uppleva den subtropiska växtligheten är väl värt, om man har en bil som klarar av de branta backarna vill säga.

Populärt stopp för Atlantseglare

På grund av sitt läge ute i Atlanten är Ponta Delgada vida känd bland världsomseglare som ofta lägger till en eller ett par dagar i gästhamnen för att proviantera eller bara känna fast mark under fötterna på sin väg åt endera hållet över havet.

Hamnen i Ponta Delgada bär vittne om otaliga Atlantkorsare som målat sina minnesmärken längs hela strandpromenaden.

Men även om Ponta Delgada är huvudstad så är det inte särskilt stressigt i jämförelse med många andra städer. Lugnet råder över hela ön och så även här. I gränderna hittar du små trevliga restauranger med fantastisk god mat och nere i hamnen finns ett flertal aktörer som på olika sätt låter dig lära känna havet närmare om du vill. Tilläggas kan dock att om du vill äta riktigt gott i en genuin miljö så ska du återigen, som alltid, ge dig ut till de små resturangerna utanför stadskärnorna.

Ponta Delgada är en lugn stad, kanske ännu mera såhär precis i efterdyningarna av Corona.

Dykningen lär vara fantastisk

Tyvärr hann vi inte med någon dykning den här gången, vilket är lite synd, för Azorerna är känt för sin dykning och möjligheten att få syn på The Ocean Giants och kallas i dykarkretsar för Europas Galapagos.

Med tanke på påståendet om likheten med Nya Zeeland uppe på land så tvivlar vi inte på detta heller och det är inte alls omöjligt att vi kommer återvända och prova på också dykningen här någon gång.

Stränderna på Azorerna består mestadels av klippor och sten så någon direkt baddestination är det inte.

Och vi har ju faktiskt bara sett en av de nio öarna så kanske får det ändå bli ett återbesök vid ett senare tillfälle.

Klart är i alla fall att Azorerna är ett väl värt besök när du inte vill eller kan ge dig iväg på några mer långväga resor. Det är en avslappnad lugn ö för den som vill njuta av vacker natur och koppla av utan att trängas med tusentals turister överallt.

 

Dela inlägg:

2 kommentarer

Lägg till din

Ja, det var riktigt fint. Kommer säkert återvända vid tillfälle och se även de andra öarna, och världen under havsytan. Rekommenderar hursomhelst ett besök!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.