Alice Springs – med outbacken runt hörnet

Dela inlägg:

Ursprungligen publicerad på reseblogg den 5 januari 2018

TEXT: JIMMIE OLSSON | FOTO: JIMMIE OLSSON, ANNE MÅRS

Det finns några platser på jorden som på riktigt kan göra anspråk på att vara äkta. Det är platser som är så genuina för landet där de ligger att om du inte besökt dem så har du liksom inte riktigt besökt landet. Alice Springs mitt i Australiens outback, eller the Red Centre, är en sådan.

– Där! En känguru! Det är en jävla känguru! Jag är så sjukt glad att jag åkte hit! Nu är allt perfekt!

Vi har hankat oss fram i outbacken i närmare en och en halv timme och har alldeles för lite vatten med oss. Vi har ingen karta, ingen GPS och ingen aning om vi går på rätt stig. Vi har dessutom gått alldeles för långt för att vända om och det enda vi kan göra är att kämpa vidare i den obarmhärtiga hettan och hoppas att vi hittar rätt.

Trots att vi bara befinner oss i utkanten av Alice Springs känns det som om vi är flera mil ifrån närmsta civilisation. Överallt omkring oss finns bara röd sand, torr vegetation och ökenklippor.

Outbacken finns alldeles utanför Alice Springs.. | FOTO: J. Olsson

För en halvtimme sedan passerade vi en skylt som varnade för Dingos i området – och hur vi ska uppträda om vi stöter på en. Just nu känner vi oss väldigt sårbara. Vi är på väg till den gamla telegrafstationen utanför Alice Springs. Uppbyggd 1872 för att upprätta kontakt mellan Darwin i norr och Adelaide i söder var det den första Europeiska bosättningen i centrala Australien.

Men det är inte bara därför vi går här. Vår förhoppning är att se en känguru i dess naturliga miljö. Precis här i den röda outbacken bland solsvedda buskar och karga ökenklippor.

Att se en vild känguru, eller wallaby som de heter häromkring, ute i den australienska bushen är en oförglömlig upplevelse. | FOTO: Jimmie Olsson

Just som vi ska till att korsa en torr flodfåra hör vi det: prasslet bland buskarna. Ett par sekunder senare hoppar den ut ur ett buskage och vidare förbi oss på bara några meters avstånd. Jag hinner inte upp med kameran men som tur är så stannar den en bit bort och jag knäpper några bilder utan teleobjektiv med mungiporna vid örsnibbarna. Jag är så lycklig! Det var precis det här jag ville hit för!

Vi står och beundrar det faktiskt ganska märkliga djuret ett par minuter och upptäcker snart flera till på längre avstånd. De stirrar på oss lika mycket som vi på dem innan de hoppar vidare in i bushen.

Aboriginer befolkar den torra flodbädden i Todd River. | FOTO: Jimmie Olsson

Det här är Australien på riktigt! Glöm Sydney, Melbourne, Cairns och Gold Cost. Ska du se Australien så ska du åka till Alice Springs i the Northern Territory och uppleva the Red Centre.

Just som vi ska till att korsa en torr flodfåra hör vi det: prasslet bland buskarna. Ett par sekunder senare hoppar den ut ur ett buskage och vidare förbi oss på bara några meters avstånd.

Alice Springs ligger nästan exakt i mitten av Australien. Närmaste större stad finns på ca 130 mils avstånd, i alla riktningar.

Redan efter en halvtimme efter take-off från Sydney börjar vi skymta den röda jorden som är så karaktäristisk för den Australienska outbacken, och den fortsätter ända fram.

Australiens Red Centre sett från flyget. | FOTO: Anne Mårs

Det är en oändlig och mäktig ödemark som breder ut sig under oss och när vår Boeing 737-800 tar mark, osedvanligt hårt på landningsbanan, och vi ser raden av små flygplan tillhörande The Flying Doctors intill flygplatsen känner vi verkligen hur isolerat Alice Springs är. Det är olidligt hett när vi kliver ur flygplanskabinen och vi är mycket glada att vi tagit in på ett hotell med Air Condition och pool.

Själva Alice Springs stad är relativt liten. Stadskärnan består av två huvudgator och ett par sidogator – den ena längs med den uttorkade flodbädden till Todd River vilken är tillhåll för hundratals fattiga och utslagna aboriginer.

Ett av de många Town Camps där aboriginer bor utanför Alice Spings. | FOTO: Jimmie Olsson

De är också det inslag i stadsbilden som ger starkast intryck. Smutsiga och gravt alkoholiserade vandrar de omkring på gatorna inne i stan och i dess omgivningar som zombies och ser sig förbryllat omkring. Ingen verkar ta notis om dem – de bara går där och, är. Samtidigt pågår det civiliserade ”vita” livet omkring dem.

Det visar sig att den är katastrofal. Till och med såpass illa att det har blivit kallat för The Murder Capital of Australia

På något sätt känns det som om de inte riktigt hängt med – nästan som om de går där och tittar på alla moderna byggnader och liksom undrar: vad var det som hände? Det är en tragisk syn och vi har svårt att se dem i ögonen när de stirrar på oss. Men vi känner oss aldrig hotade. Det är snarare en känsla av att de inte bryr sig om oss alls. De har sina liv, och vi har våra ungefär.

Boskapsgrind längs Arltunga Tourist Drive. | FOTO: Jimmie Olsson

Vi är här under nyårsafton och har planerat att gå ut på kvällen, men eftersom vårt hotell ligger en bit från stan och kräver en mindre promenad längs bron över Todd Rivers uttorkade flodbädd där högar av trasiga kläder, skräp och tomma spritflaskor ligger i drivor runt ett flertal av träden där stora grupper av Aboriginer sitter och dricker vill vi ändå veta litegrann hur brottsstatistiken ser ut i Alice Springs.

Det visar sig att den är katastrofal. Till och med såpass illa att staden har blivit kallat för The Murder Capital of Australia. Det mesta våldet sker dock mellan Aboriginer i hemmet, eller deras Town Camps som det kallas – nedgångna områden där de bor i skrotade husvagnar eller till och med i uttjänta bilvrak med grav alkoholism och misär som följd. Det är sällan de ger sig på ”vita” men det har nyligen varit ett flertal incidenter med knivhuggningar utförda av frustrerade aboriginer-ungdomar. Fattigdom och avundsjuka och en känsla av otillräcklighet är ett klassiskt recept på våld mellan samhällsklasser och folkgrupper. Så efter att ha förgäves ha försökt få tag på en taxi till stan beslutar vi oss till sist för att fira tolvslaget på hotellet istället.

Vi åker längs de röda vägarna med dammet yrande bakom oss, ser ut över enorma arealer av ödemark.

Dagen efter ångrar vi lite att vi aldrig tog oss ut. Natten har förlöpt lugnt och det var firande i stan med fyrverkerier och fest på de få krogar som finns. I gengäld är vi desto piggare och kan ta oss ut på en roadtrip i omgivningarna. Av turistinformationen får vi reda på att det kommer att ta minst tre dagar att besöka Ayers Rock, eller Uluru som den berömda klippformationen heter på riktigt. Den ligger ca 46 mil från Alice Springs. Inte jättelångt men som turist får du inte köra hyrbil efter solnedgången så vår plan att hyra en billig bil och åka dit under dagen och tillbaka till kvällningen fungerar dåligt. I efterhand kommer vi dock att vara väldigt glada för att vi skippade den kända ökenklippan.

Det röda dammet yr bakom vår 4WD när vi drar ut i outbacken. | FOTO: Jimmie Olsson

Vårt val faller istället på en betydligt dyrare 4WD medium sized bil som man får köra på flera av outbackens lite tuffare vägar utanför Alice Springs. Vi drar upp en sträcka för dag nummer 1 runt Arltunga Historic Reserve med röda dirtroads och ödemarker – en dagstur med start tidigt nästa morgon och lagom till skymningen.

Dag nummer 2 tänker vi oss en lov runt West Macdonnell Ranges till den stora kratern Goose Bluff och vidare till en ökenoas där man enligt utsago ska kunna bada mellan ökenklipporna.

Goose Bluff – en enorm krater i West Macdonnell Ranges. | FOTO: Jimmie Olsson

Arltunga Historic Reserve är den första stora Europeiska bosättningen i centrala Australien. Det består av ett antal ruiner från 1887 och är vad som kallas en spökstad. Men det är främst Arltunga Tourist Drive som lockar oss – en nära 8 mil sträcka av röda dirt roads genom ett spektakulärt ökenlandskap långt ute i outbacken.

Det kanske låter som en relativt kort sträcka med ett bekvämt namn. Men låt inte ordet Tourist i namnet lura dig. Vägen kallas nämligen Tourist Drive för att den är väldigt Scenic, men det är ren vildmark och får du stopp här ute är det ganska osannolikt att du får hjälp, på många långa timmar och till och med dagar enligt Alice Springs turistbyrå, så det gäller att ha en bra bil och att packa med sig vatten och annat i nödfall. Helst bör du även ha någon form av fungerande kommunikationsutrustning (satellittelefon är att föredra).

Det är en magisk känsla att simma mellan höga ökenklippor i en alldeles äkta ökenoas!

Vägen patrulleras då och då av Rangers men inte särskilt ofta, och överlag är det väldigt få turister som faktiskt tar sig hit eftersom de flesta istället väljer att åka till Kings Canyon och Ayers Rock som är huvudattraktionerna i the Red Centre.

Det är ganska synd att många missar denna tur för det är en av de bästa dagsturerna du kan ta häromkring, utan att behöva dela vägen med en massa turister. Särskilt nu under lågsäsong när det är som hetast.

Ellery Creek Big Hole – en naturlig sjöoas mitt i öknen! | FOTO: Jimmie Olsson

Vi åker längs de röda vägarna med dammet yrande bakom oss, ser ut över enorma arealer av ödemark. Landskapet skiftar hela tiden och vi gapar stort för varje ny krök, och vi älskar det! Så vackert! Så orört! Och där är en känguru!

Dag två gör oss inte heller besvikna. West Macdonnell Ranges är inte dirt roads, utan en asfalterad och bra men lite tråkigare väg. Den kantas av diverse sevärdheter vilka i sanningens namn inte är så mycket att se.

Varning för Dingos längs vandringsled. | FOTO: Jimmie Olsson

Det som är värt att se är i alla fall kratern Goose Bluff, även kallad Tnorara. Den tros ha tillkommit av nedslaget av en asteroid eller komet för ungefär 142 miljoner år sedan. Den är 180 meter hög och 5 km i diameter men uppskattas ha varit närmare 22 km i diameter innan erosionen satte in. Kratern är en helig plats för Arrernte Aboriginerna och är en skyddad nationalpark.

När vi anländer upptäcker vi till vår besvikelse att vi inte får köra in på den väg som leder upp till kratern med vår bil. Istället kör vi upp på en höjd några kilometer därifrån för att få syn på den, och det är en ganska imponerad syn även från långt håll.

När dagen övergår till eftermiddag och solen stekt ordentligt i flera timmar svänger vi in till Ellery Creek Big Hole för att svalka av oss i den utlovade ökenoasen. Den visar sig vara ett populärt badställe bland lokalbefolkningen i Alice Springs men vi lyckas ändå hitta en egen del av den väl tilltagna vattenfyllda ökensjön. Det är en magisk känsla att simma mellan höga ökenklippor i en alldeles äkta ökenoas!

När vi kommer tillbaka till hotellet lagom till solnedgången och parkerar hyrbilen sitter vi kvar en lång stund och ler dumt medan vi snabbläddrar igenom kamerabilderna vi tagit under dagen.

Vi enormt tacksamma för att vi fått uppleva Australien – på riktigt.

Den röda grusvägen sträcker sig i det oändliga ut i outbacken. | FOTO: Jimmie Olsson

 

Notering: Kängurur finns bara i vissa delar av Australien. Det som kallas känguru är de största av dessa pungdjur. Det finns två arter av känguru; Röd jättekänguru och Grå jättekänguru. De som finns i och omkring Alice Springs kallas för Wallabys. Det finns större Wallabys och mindre så kallade Rock Wallaby. Wallabys förekommer i huvudsak i åtta underarter. Det finns egentligen ingen direkt linje varvid gränsen för känguru och wallaby går.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.