113 dagar på flykt får en andra upplaga

Dela inlägg:

Jag vet, det är rätt fånigt, och någon kan säkert tillskriva mig schizofreni. Men gör ingen annan saker åt en, så får man göra det själv. Så därför gör jag återigen en intervju med mig själv, eller rättare sagt; jag Jimmie Olsson intervjuar mitt författarjag Jimmie L Olsson om boken 113 dagar på flykt som bygger på min egen resa i Sydostasien och handlar om mitt fiktiva jag Jim och hans flickvän, min fiktiva sambo Elisabeth. Ja, ni hör ju själva hur virrigt det är, men skitsamma – läs nu istället!

I dagarna kom beskedet att den nya boken 113 dagar på flykt var slutsåld. Det har gått fort, bara en dryg vecka innan hela lagret var tömt. Jag har tagit ett snack med Jimmie L Olsson, författaren som sammanställt anteckningarna till den populära biografin.

Slutsåld upplaga av 113 dagar på flykt alltså!

– Ja, det är fantastiskt roligt. Det var ju i och för sig en rätt blygsam upplaga men för en liten oberoende författare med begränsade medel för marknadsföring är det fantastiskt bra.

Normalt sett så brukar väl författare i den här storleken, eller ostorleken, sälja mest till närmast sörjande – hur ser det ut för dig?

– Det är klart att det är många vänner och bekanta som köpt den, men jag tror faktiskt att åtminstone hälften är folk jag inte känner sedan tidigare. Jag har ju mina tentakler ute både på Facebook, Instagram och Twitter. Och den här författarsidan såklart. Men de flesta exen har nog sålt dels via en annan Facebook-sida, visserligen kopplad till boken genom att det var en resedagbok på vår verkliga resa, men framförallt via Instagram och Twitter. Där har det nästan uteslutande varit folk jag inte känner alls som köpt. Jag har ju faktiskt fler följare på Instagram och Twitter än jag har på Facebook.

Återigen endast en liten upplaga

Okej, men det gick ju alltså väldigt fort att sälja slut, borde du inte ha tryckt upp fler ex på en gång?

– Som liten oberoende författare på eget förlag är det alltid en balansgång mellan vad man tror att man kan sälja och hur mycket man är beredd att förlora om det inte säljer alls. Det är oerhört svårt att sälja böcker idag, särskilt pappersböcker nu när framförallt ljudboken fått ett sånt uppsving, men även för att de stora bokjättarna Adlibris och Bokus kan hålla nere priserna på stora etablerade författare på löjligt låga nivåer. Som liten oberoende utgivare är det helt omöjligt att matcha de priserna eftersom produktionskostnaden blir så mycket högre än om du trycker upp flera hundra eller flera tusen ex. Eftersom jag lärde mig det här den hårda vägen med min förra bok, novellsamlingen Udda fåglar ur skrivbordslådan, så ville jag inte bara förlora en massa pengar på den här.

Men nu blir det ändå ett tilltryck?

– Ja, eftersom försäljningen gick så väldigt bra så inte bara vill jag, utan måste jag göra det. Jag har ju kört en riktig do-it-yourself-variant på den här och använt mig av Swishbetalning och redan efter några dagar hade inbetalningarna kommit att överstiga det antal jag hade kvar så beslutet var rätt lätt att fatta.

Men hur många ex blir det den här gången då, ska du slå på stort nu?

– Haha, nej det går inte. Jag har fått igen pengarna för kostnaden och även gått med vinst, men vinsten är såpass liten så om jag skulle fläska på med en fet upplaga så skulle jag genast ligga flera hundra back igen. Konsten är att försöka förutspå försäljningen vilket som sagt inte är helt lätt, men jag är försiktigt positiv att jag kan sälja någonstans runt 25–30 ex till, utöver de 50 som redan sålts. Om det skulle fungera så har jag gått med vinst och kan finansiera mitt nästa projekt med den. Det är en bra siffra för en pappersbok av en oetablerad författare utan stort förlag idag.

Kommer eventuellt i andra format

Men sedan är den definitivt slutsåld?

– Nja, det där får jag ta ställning till sen. I princip så blir det svårare och svårare att sälja böcker ju längre från release man kommer så även om det finns ett litet intresse kvar efter den här ”säljruschen” så skulle det lätt kunna bli ett vansinnesprojekt att trycka upp en till upplaga efter den här andra. Kanske satsar jag redan inför den här andra upplagan på att köra upp ett tiotal till direkt istället. Tryckkostnaden skiljer sig inte nämnvärt om man bara lägger till 10–20 ex eller så. Då har jag ju lite i lager ändå, för framtiden så att säga haha.

Print on demand då?

– Ja, det är ju det andra alternativet. Tanken finns där, att när den andra upplagan är slutsåld så lägger jag upp den som POD så finns den tillgänglig för den som vill ha den i pappersform även i framtiden, fast då till ett högre pris eftersom det rör sig om print-on-demand förstås. Då blir den också synlig hos alla nätbokhandlar, vilket den inte är nu.

Kommer 113 dagar på flykt som e-bok och ljudbok?

– E-bok, ja antagligen. När jag lärt mig det där jävla e-boksprogrammet! Ljudbok, nej förmodligen inte. Jag har en liten tanke om att jag ska läsa in den själv. Jag har ju faktiskt professionell ljudinspelningsutrustning men ingen bra lokal så jag tror det kommer ta för mycket tid och logistik för att bli av om jag ska vara ärlig. Jag har nog inte heller rösten för det. Jag kan sjunga, men när jag läser högt låter jag som en hes kråka efter en liten stund.

Okej, hur som helst, grattis till försäljningen med 113 dagar på flykt, och lycka till med andra upplagan!

– Tack så hemskt mycket. Köp en bok förresten din snåle jävel.

Det är liksom jag som betalat för den…

– Kejrå, tack för intervjun Jimmie.

Tack själv Jimmie.

————————————————————————————————————————————————————————————-

Så gör du för att förhandsboka ett ex av 113 dagar på flykt från andra upplagan:

Boken kostar 29 kr. PostNords porto på 18 kr tillkommer för postförsändelse. Har du möjlighet så kan du köpa den för avhämtning eller annan överlämning.

Swish: 073–905 33 80

47 kr (bok inkl porto)
29 kr (bok för avhämtning/överlämning)
Andra upplagan beräknas inkomma i slutet av augusti, med reservation för ändring beroende på tryckeriets leveranstider.

Notera: det här är en gammal artikel, aktuella priser finns i Boomshop

Du kan även reservera ett ex genom banköverföring. Hör av dig till jimmielolsson@outlook.com så löser vi detaljerna!

FAKTA:

Titel: 113 dagar på flykt
ISBN: 978-91-983968-2-9
Förlag: Boomslang förlag
Utgiven: Juli 2018
Utgåva: Fickformatsutgåva
Upplaga: första upplagan: 50 ex
Status: Andra upplagan beställd

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.