Världens skräckigaste insekter

Dela inlägg:

Skräcklitteraturen och -filmen är full av läskiga monster, zombies, onda andar och gengångare. Ibland kan dock verkligheten vara minst lika skrämmande. Här är fem riktigt läskiga insekter du inte vill möta vare sig en mörk natt eller mitt på dagen.

Pistolmyran

Lyckligtvis ligger Nicaragua, Honduras och Paraguay tillräckligt långt från Sverige för att vi ska slippa oroa oss för den här elaka jäveln här hemma.

Men ska du ut och resa till ovannämnda länder och klafsa omkring i regnskogen bör du vara lite på din vakt.

Pistolmyran ser inte jättemycket annorlunda ut mot en ”vanlig” myra men är långt värre att bli stungen av.

närbild myra
Pistolmyran är en elak jävel. | Bild: freepics/Google

För precis som namnet antyder så gör det ont. Jävligt ont. Så ont att Justin Schmidt, ”The king of sting”, expert på djurordningen Hymenoptera (steklar) som har blivit stucken över 1 000 gånger av 85 olika arter av myror, getingar och bin beskriver myrans bett som ”ren, intensiv, strålande smärta, som att gå på glödande kol med en rostig tretumsspik i hälen.”

Någon större rädsla för ditt liv behöver du dock inte hysa, för även om det är ohyggligt smärtsamt så är det inte särskilt troligt att du dör.

Sateré-Mawé-stammen i Brasilien skulle knappast om så vore fallet använda stinget som en initiationsrit för att bli krigare.

Det krävs i runda slängar 2200 sting för att ta kål på en människa på 80 kilo. Det är rätt många myror.

Mördarbiet

De här otäckingarna bör du till skillnad mot den relativt harmlösa pistolmyran hålla dig långt ifrån.

Tack vare ett klanteri under ett brasilianskt forskningsprojekt på 50-talet finns dessa läskiga bin utspridda i stora skaror i både Syd- och Nordamerika.

Hela upplägget med hur de ”föddes” låter som hämtat från en skräckfilm. Under nämnda forskningsprojekt lyckades nämligen några afrikanska bin fly från forskarna. För att fira sin nyvunna frihet parade de sig snabbt med brasilianska honungsbin och vips så spred sig hybriden över hela Sydamerika och ända bort till USA.

Namnet har de fått från sitt närmast psykotiskt aggressiva beteende.

bi, närbild, löv
Mördarbiet är bäst att passa sig för. | Bild: freepics/Google

När de blir förbannade, vilket de blir extremt lätt och helt oprovocerat av allt från smycken och ljud till mörka kläder (!), så attackerar de i massiva svärmar.

Mängden och aggressiviteten i deras attacker kan ge upphov till s k anafylaktisk chock, vilket i vardagligt tal bland annat betyder att slemhinnor svullnar och kan täppa till andningsvägarna helt och ja, kväva dig.

Så vad bör du göra om du råkar på dem?

Ja, för det första är det rätt osannolikt att du kan avgöra om de är mördarbin eller vanliga bin, i alla fall innan de attackerar vilket alltså kan gå ganska fort.

Så ser du en geting på semestern i de här krokarna så, spring.

De är rätt kassa på att flyga så du har hyfsat stor chans att springa ifrån dem.

Om du hinner reagera vill säga…

Dubbelfoting

I Spanien har forskare hittat en dubbelfoting som har en minst sagt skräckinjagande egenskap: nämligen över 200 giftkörtlar. Insekten som ser ut som en tusenfoting har dessutom 414 stycken ben – vilka kan förvandlas till penisar när det behövs…

vit tusenfoting mot svart bakgrund
Dubbelfoting som kan förvandla benen till penisar. | Bild: freepics/Google

Betten och giftet har aldrig prövats av människor, men kanske gör du bäst i att undvika den ändå. Dock har den en trevlig egenskap: den kan producera siden.

Det om nåt gör den ju ändå skyddsvärd, eller hur?

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.