Var inte ett egoistiskt Corona-arsel

Dela inlägg:

Så kom det ytterligare en ny restriktion: från och med i morgon onsdag 25 mars gäller endast bordsservering och glesare placering på alla restauranger, barer och caféer. Och fler restriktioner kommer det att bli om inte svenska folket tar sig i kragen, Covid-19 på allvar och slutar vara egoistiska Corona-arslen.

Det är ingen tvekan om att det de senaste dagarna varit skidåkare från Stockholm som varit den mest bespottade gruppen i sociala medier. Och ja, det är idiotiskt att ge sig upp i fjällen, ställa sig i täta liftköer och inbilla sig att man inte tar med sig smittan från ett såpass koncentrerat område som Stockholm blivit.

Men det är inte bara skidåkarna i Åre och Sälen som inte tänkt till riktigt. Även andra som i framförallt storstäderna inte tycks vilja erkänna allvaret i situationen och obekymrat tränger ihop sig på nyöppnade uteserveringar, som samlas i horder i parker, som trots uppmaningen från Folkhälsomyndigheten om att man inte ska resa någonstans om det inte verkligen är nödvändigt just nu ändå ger sig iväg på en helgweekend till andra delar av landet.

Vad är det som får er att tro att bara för att ni befinner er utomhus så blåser viruset på något magiskt sätt bort och försvinner? Vad är det som gör att ni inbillar er att ni inte kan ta med er smittan till delar av landet som både är sämre rustat vad gäller sjukvård och ännu inte har drabbats lika hårt som storstadsregionerna?

Ytterligare restriktioner svarade på min fråga

Jag ställde så sent som igår kväll i all välmening en öppen fråga på Twitter till samtliga krögare i landet om de hade funderat ut några ytterligare säkerhetsrutiner nu när spridningen tilltagit ytterligare de senaste dagarna. Min tanke var bland annat att de skulle kunna glesa ut bland borden och inte låta fler än som får plats där få komma in för närvarande. Det skulle i sin tur tvinga dem som inte får plats att gå någon annanstans, där de också behöver alla kunder de kan få.

Idag kom svaret från regeringen: Endast bordsservering tillåts på restauranger och barer. Förbudet att låta gäster trängas vid bardisken eller på stående fot gäller även för uteserveringar, och krögare och kaféägare uppmanas också att glesa ut mellan borden.

Det är i mina ögon ett välkommet förslag.

I synnerhet som människor envisas med att ignorera allvaret i situationen och gladeligen i sin ”karantän” ändå frotterar sig med varandra på allmän plats.

restaurangbord med menyer
Från och med i morgon onsdag gäller endast bordsservering på restauranger och barer. | FOTO: Pixabay Free / Karolina Grabowska

Ska vi också vara dumma i huvudet?

I Florida vägrade man att låta Corona stoppa årets Spring-break och samlades precis som vanligt längs stränderna och höll ett sjuhelvetes beachparty. I Italien hängde man i klasar på After-ski-barerna.

I Tyskland tyckte man sig däremot se att karantärsreglerna och uppmaningen om social distansering fungera ganska bra till en början. Centrala Berlin var så gott som öde inom ett par dagar. Men i stadens utkanter hängde mängder av folk runt sjöar och andra friluftsplatser.

Och detsamma gäller på många andra platser i Europa och övriga världen där folk till en början tyvärr inte tagit respektive länders myndigheters råd eller spridningen på allvar. Bara för att kort därefter se sjukdomstalen öka i hastig takt.

Nu sitter de flesta i tvångskarantän med höga böter och till och med fängelsestraff till följd om de ger sig ut utan giltig anledning.

Och tyvärr fungerar vi människor ungefär likadant jorden över. Så också vi. Bara det att vi redan har facit på vad som väntar oss om vi gör likadant.

Är det så vi vill ha det?

Ska vi också vara dumma i huvudet?

Ska vi fortsätta bete oss som egoistiska Corona-arslen och förlora både frihet, jobb och krossa ekonomin totalt?

Nej, det ska vi naturligtvis inte.

Vi ska vara smartare än så, åtminstone så långt det går. Och rädda så mycket vi kan. Så länge det går.

Grupp av människor naturstig
Smittan sprids även utomhus i naturen om tillräckligt många samlas tätt ihop. | FOTO: Pixabay / Birgit Lutzer

Ingen jävla boxningsmatch

Det är många som gärna passar på att kasta lite extra skit på Stefan Löfven, liksom alla myndigheter som bara vill oss och Sverige väl.

Och är det inte också lite typiskt svenskt att ställa sig på två diametralt motsatta sidor och skrika rakt ut på varandra? I den ena ringhörnan att myndigheterna är slapphänta dårar som inte gör tillräckligt och borde stänga ner hela landet, i den andra att allt är upptrissat och tycker att vi alla måste få leva precis som vanligt.

Varför finns det aldrig någon rim och reson i hur folk resonerar?

Vid såna här tillfällen är det verkligen inte läge för att börja slåss. Det är faktiskt ingen jävla boxningsmatch vi håller på med här.

Det är istället precis som Löfven sa, vilket jag för övrigt personligen tyckte var ett bra tal till nationen, dags att hjälpas åt.

Vi kan inte ignorera faran med vad en stor och hastig spridning av Coronaviruset över hela landet skulle innebära. Vi kan inte fortsätta att stoppa huvudet i sanden och samlas i massor på en och samma plats. Trots att solen skiner på oss och våren är i antågande.

Vi får helt enkelt lugna oss lite med det. Sprida ut oss. Ta omvägar. Undvika platser där det naturligt samlas mycket folk, eller börjar bli för mycket folk. Eller stanna hemma.

Vi dör inte om vi inte kan hänga ute på stan varje kväll, eller vid den där fina sjön i naturreservatet eller i parken där alla andra också tänkt spendera dagen. Det kanske däremot andra gör, kanske till och med några du bryr dig om.

Park, grillning, picknick, människosamling
Du kanske inte måste tränga ihop dig i en park och picknicka med hundratals andra just nu bara för att solen skiner. | FOTO: Pixabay

Vi är förjävliga på att anpassa oss

Så snälla rara söta med jävla socker på toppen, lyssna på förnuftet och begränsa ditt sociala liv en stund. Om du vill ut och shoppa eller käka och ser att det redan finns en del kunder i butiken eller sitter ganska mycket folk dit du tänker gå, gå någon annanstans.

Om du vill picnicka i solen, sätt dig en bit ifrån andra.

Köp presentkort eller biljetter till kommande spelningar av exempelvis konsertarrangörer för att stötta ekonomiskt just nu. Be om att få stötta på annat sätt om det så är att Swisha en slant eller kanske komma med ett briljant förslag på event som kan göras över nätet ett tag framöver.

Vi människor är faktiskt förjävla duktiga på att förnya oss och anpassa oss vad det än vara må, så även nu. Det vet jag. Vissa sektorer kommer att få stryk, det är oundvikligt. Men de kanske just kan klara sig med ett rejält kok stryk istället för att dö om vi andra tänker bara litegrann.

Och snälla, försök att göra vettiga avvägningar för er sociala tillvaro just nu. Om myndigheterna inte vill sätta ner foten tillräckligt, så gör det själv och håll er hemmavid istället för att sprida skiten vidare ut i landet.

Hjälp till att hjälpa Sverige och er själva, så kanske vi slipper stänga ner hela landet, sättas i tvångskarantän i veckor kanske månader och med det också komplett rasera vår ekonomi och välfärd vi ändå hade innan allt det här.

Och gör det nu. Var inte efterklok.

Du fixar att begränsa ditt liv i en stund.

Så var inte ett egoistiskt Corona-arsel.

Hjälp till nu så är vi snart ute ur den här mardrömmen.

Puss och kram.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.