Utplåning är snart ett fullt tänkbart alternativ

Dela inlägg:

Det är lustigt hur människor i alla politiska läger på samhällsdebattarenan gång på gång anklagar motståndarsidan för att vara en absolut homogen skara där alla tycker likadant. Hatet pyr hos dem och i sin iver att utplåna sina opponenter tycks just det snart vara ett fullt tänkbart alternativ: utplåning. Det är en farlig utveckling.

I flertalet inlägg på sociala medier och i kommentarsfält står antingen högervridna, vänstervridna eller folk i mittfåran och gapar om att deras respektive opponenter allihop är idioter som måste bort. Ingen urskiljning görs. Nyanser existerar inte.

När någon på endera sidan råkar göra ett misstag, vilket naturligtvis händer i alla läger, behandlas partiets hela väljarskara som exakt likadana i tanke, beteende och moral. Inga undantag finnes.

Dessa debattörer och åsiktsaktiva gaphalsar har uppenbara problem att se att de själva använder exakt samma retorik allihopa, när det passar deras egna syften.

Gäller alla sidor, från höger till vänster

Det är ett stort problem att dessa åsiktsmaskiner är så förblindade i sina respektive korståg.

I sin envisa kamp mot ”det onda” gör man allt för att försöka påverka folk att ta ställning emot det man själv inte vill ha i samhället. Oavsett vad detta det består av.

Såpass mycket att man skarvar, döljer, förvanskar eller utelämnar fakta och information om motparten för att det ska passa in i ens egen agenda.

Det gäller inte bara en grupp. Det gäller alla kanter, från höger till vänster och däremellan.

Oftast gör man det utan att ens försöka vara rättvis, och många gånger liknar de flesta uttalanden ren propaganda och inte sunt kritiserande i ett friskt debattklimat.

I vissa fall ruckar man till och med på sin egen ideologi för att uppnå sitt syfte att utplåna motståndarsidan.

Steget inte långt från att realisera hoten

Samtidigt är just utplåning något som för många snart tycks vara ett fullt tänkbart alternativ för att få bukt med ”problemet”.

Det är en farlig utveckling som ingen vinner på, och säkerligen långt ifrån hur dessa människor egentligen vill behandla andra om de gräver lite djupare i sig själva.

Vi ska nog vara väldigt försiktiga med hur vi använder vår vokabulär i det offentliga, och privata också för all del. Från verbalt hat och tomma hot är steget nämligen inte långt ifrån att omsätta de vidrigheter som upprepas gång på gång i praktiken.

Hat har en otäck förmåga att frodas och sedan normaliseras och eskalera utom kontroll.

Historien är fylld av exempel på just detta.

Det är dags att samhällsdebattörer och åsiktsaktivister lyfter blicken och börjar kika på hur de egentligen debatterar.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.