Trender från 70-talet du inte saknar

Dela inlägg:

70-talet alltså… Det finns trender man är väldigt lättad över att de försvunnit. 70-talet bar på många sådana. Otaliga är de vämjelser som detta årtionde pumpat ut och ni ska alla vara glada över att de inte längre finns ibland oss. Eller gör de det?

Missförstå mig rätt. 70-talet var ett fantastiskt decennium på många sätt. Musiken till exempel. 70-talet står för ett progressivt årtionde då musiken, framförallt rocken blommade ut (och spejsade ut) till sin fula prakt.

gratäng
Flygande Jacob – en bortglömd 70-talsklassiker

Och vem kan glömma Flygande Jakob – den numera klassiska 70-talsrätten med kyckling, bacon, banan, grädde, chilisås och jordnötter som gratäng. Den ser vi alltför sällan till nuförtiden.

Eller varför inte den Svenska synden när den var som bäst och Dagens Nyheters teaterkritiker Bengt Jahnssons målande recension av musikalen ”Oh! Calcutta!” genom orden: ”Lena Bergqvists stora bröst är lustigt uppåtstussade, häcken fin.  Lisbeth Zachrissons byst slappar något men är avgjort gripvänlig. Av herrarna förfogar Ulf Brunnberg över den längsta manslemmen. Hans Wahlgrens är något kortare men i stället tjockare. Terje Thoresens kommer på tredje plats. Brunnbergs överskrider uppskattningsvis femton centimeter.

Men sen finns det trender som aldrig borde sett dagens ljus överhuvudtaget.

glastallrik
Körsbär från Kosta Boda

Glastallrikarna är en sådan.

Jag minns med fasa våra glastallrikar från Kosta Boda. Då gillade jag dem, förstås, men idag kan jag inte begripa hur någon överhuvudtaget kunde gå på det.

Det var en genomskinlig historia med någon form av glasutblåst körsbärsmönster på undersidan.

Vi åt på dem varje helg. När det skulle vara lite fint sådär. Då åkte glastallriken fram…

Eller de matchande träningsoverallerna. Herregud… Det finns faktiskt en gräns där.

Matchande träningsoveraller är bara skitfult.

Sen är det ju det här med villorna. Mexitegel. Vad är det för jävla påhitt egentligen??

Mexitegel villa
Mexitegelvilla – kanske det fulaste som finns

Vitt tegel och bruna knutar, den kanske vidrigaste färgkombon man kan komma på. Minst varannan kåk hade det där motbjudande utförandet. Jag minns särskilt att en läkarfamilj i Skinnskatteberg bodde i en jättemexitegelvilla. Det var liksom det finaste man kunde tänka sig.

Tyvärr finns de ju kvar än idag, och folk köper dem fortfarande.

Till sist då behöver vi verkligen tala om besticken. Finns det något läskigare än att tvingas äta med bestick med plasthandtag?? Jag vet faktiskt inte vad jag ska säga om det, jag är helt enkelt mållös.

Så jag lämnar er med det.

Gå hem och vårda såren nu.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.