Sveriges bästa och sämsta kommunslogans

Dela inlägg:

Jag vet inte om ni har tänkt på det, men väldigt många kommuner i Sverige har egna kommunslogans – hela 246 av 290 kommuner faktiskt.

Lite småbakis låg jag i soffan i morse och slösurfade och kom då att tänka på kommunslogans (ja, det är typ såna saker jag går runt och funderar på om dagarna). Så jag Googlade fram en sida och kollade igenom Sveriges alla kommunslogans och fann ett flertal riktigt bra – och en hel del riktigt usla.

För den oinvigde så är alltså en kommunslogan en träffande textrad som ska beskriva orten eller locka besökare till den. Den får gärna vara fyndig och inte för lång så att den är lätt att komma ihåg.

För att reda ut det här ordentligt så tänkte jag att jag kunde göra en lista på de bästa respektive de sämsta – så kan de som lyckats klappa sig själva lite extra på axeln, och de som misslyckats (vissa fatalt dessutom) få en chans att rätta till eländet.

Här är Sveriges bästa kommunslogans utan inbördes ordning:

ALNÖN – Norrlands Hawaii

Nu fattar ju vem som helst att det här är Norrländsk humor, men ändå – det är en rätt trevlig beskrivning. Även om stranden på Alnön och den på Hawaii kanske inte riktigt är samma sak.

ENKÖPING – Sveriges närmaste stad

Fyndigt, enkelt och kraftfullt. Är man närmast så är man, och det är ju alltid bra med närhet till allt.

FAGERSTA – Här får du Livstid

Ordet som normalt sett för tankarna till ett fängelsestraff har här använts på ett mycket fyndigt och roligt sätt. Vilket inte alla tycker. Göran Wikner i Fagerstas kommunfullmäktige skrev nämligen 2014 en motion om, och mot, kommunens slogan. I den lokala morgontidningen Fagerstaposten sade han: – Men tänker på livstidsstraff, det blir stötande. Och vi har ju Sundbo ungdomshem här, så det kanske inte är så bra. En slogan bör låta bra på engelska, men det finns ingen bra översättning. ”Here you get life sentence”, blir det väl då.

Han föreslog istället Pärlan i Bergslagen. Skyltarna vid Fagerstas infarter sitter dock kvar, med samma slogan, så man kan väl anta att han fick avslag på sitt överklagande…

HJO – I love Hjo

Det är ju uppenbart såklart, och vad annat skulle de ha kunnat välja? Egentligen är det konstigt att inte fler kommuner har utforskat möjligheterna till att använda ortnamnet till att ersätta ett engelskt på samma sätt. Att Båstads slogan lyder: Ett bättre sätt att leva är ju fullkomligt obegripligt, när de istället hade kunnat välja det alldeles uppenbara You lucky Båstad.

 

Alnön vs. Hawaii – kanske inte riktigt samma sak

STOCKHOLM – The Capital Of Scandinavia

Visst tar det emot att credda huvudstaden, Stockholm får ju så mycket uppmärksamhet ändå. Men den här, visserligen på gränsen till pretentiöst arrogant, sloganen är rätt kraftfull. Undrar bara vad våra grannar i övriga Skandinavien tycker om den. Vi lär ju framstå som skapligt kaxiga, särskilt med tanke på att vi inte ställde upp det minsta på vare sig Norge, Danmark eller Finland i andra världskriget.

SÄTER – Jag är tokig i Säter

Den som inte vet vad som ligger bakom den här tycker kanske inte den är så märkvärdig, men om jag säger att Säter varit centrum för mentala avvikelser sedan det stora mentalsjukhuset Säters sjukhus öppnade 1912 så är det desto roligare att de vågar använda den här något sarkastiska sloganen. Sjukhuset, som idag heter Skönviks Psykiatriska Klinik, har bland annat huserat Tomas Quick som erkände mord på ett flertal personer. I övrigt är Säters stadscentrum en av Sveriges bäst bevarade trästäder.

Sen finns det ju de som inte lyckats lika bra… Här är Sveriges sämsta kommunslogans:

ALINGSÅS – Är attraktivt

Jaså? Ja, inte på pappret i alla fall för maken till fantasilös slogan ni har. Kunde ni verkligen inte komma på något bättre?

 

Säters gamla mentalsjukhus gav upphov till Säters kommunslogan

ESKILSTUNA – Den stolta fristaden

Jag vet att det är menat att låta positivt, men tyvärr så för det tankarna till något helt annat. Ni får tacka danskarna för det. Danmarks mest kända fristad Kristiania, känd för sina haschtomtar och på senare år polisrazzior mot tyngre drogbruk ger ingen vacker bild av det idylliska i ordet fristad.

FALKÖPING – Falköping. Kommunen

Om Alingsås hade taskig fantasi så har kanske Falköping ännu taskigare fantasi. Det vill säga, ingen alls. Det här är så dumt att jag inte ens tänker kommentera det.

MELLERUD – Hårda bud i Mellerud

Visserligen har det aldrig tagits ett officiellt beslut om att det här bevingade uttrycket ska användas som kommunslogan, men den finns faktiskt på kommunens leasingbilar så man får väl anta att den inte är helt inofficiell i alla fall. Uttryckets uppkomst är omtvistat och det finns åtminstone två olika berättelser som kommunen själva brukar ange som möjliga skäl. Den ena handlar om en fotbollsmatch där det besökande laget förlorade mot Mellerud och därför konstaterade att det var Hårda bud i Mellerud. Den andra påstår att tvålpojken Rudolf ”Rulle” Eriksson som på 40-talet gick och sopade golvet i frisörsalongen där han arbetade fällde kommentaren och att en av traktens musiker skulle ha gjort det känt i en intervju i Sveriges Radio.

Hur det ligger till med saken vet man alltså inte, men klart är i varje fall att det har en negativ klang, och det kanske inte är det bästa för en kommunslogan som ska välkomna och locka folk till bygden.

MULLSJÖ – AttrAktiva Mullsjö

Okej, Mullsjö har i alla fall försökt. Tyvärr har de inte lyckats särskilt bra. Det ofantligt krystade försöket att vara fyndig med versaler och gemener är bara en monumental språklig tågkrasch. Till och med Alingsås och Falköping ligger på plus i jämförelse, och då är det riktigt illa. Byt.Nu.

 

Trosas kommunslogan kan behöva spetsas till

TROSA – Världens ände

Inte nog med att ortnamnet i sig är ett otacksamt namn att ha om man vill framställa sig som seriös, men man behöver ju inte förvärra saken med att skriva en slogan som påminner om en plats där inget längre finns kvar, där livet slutar och allt är förlorat. Hur tänkte de här?? Jag skulle kunna komma upp med ett helt gäng andra slogans som vore ljusår bättre än detta. Och bara för det så ska jag bjuda på en här och nu, ni får till och med använda det helt gratis! Varsågod: Trosa – Med spets i tillvaron.

YSTAD – Ja, i Ystad

Är det här ett skämt? Är det ett försök att vara fyndig? Är det ett rim? Är det något överhuvudtaget? Jag tar tillbaka allt Alingsås, Falköping och Mullsjö! Ystad vinner jumbopriset! Det här är så dåligt att jag kräks. Ja, i Ystad. Nej, Ystad.

Vill du kolla in resten av Sveriges kommunslogans eller göra en egen lista, kanske se efter hur din egen kommun beskriver sig så kan du göra det på sajten Kommunslogans.

Dela inlägg:

4 kommentarer

Lägg till din

Jag trodde först att ”Här är de bästa, ingen inbördes ordning” var någon kommuns slogan. Skulle funka rätt bra för Stockholm tycker jag… 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.