Söndagar är matiné – här är Netflix bästa matinéfilmer

Dela inlägg:

Kommer ni ihåg när ni var små och det visades söndagsmatiné på bion? Ett kärt minne jag nu återupplivar med hjälp av Netflix.

Jag har några favoritminnen från barndomen som jag aldrig släpper. De är bland annat Sugoläsk (ni vet den där isglassen i plastfodral som smälte i handen), cykelturer runt sjön och SÖNDAGSMATINÈ.

Förr var det kanske biograferna som stod för söndagsmatinén. Men med Netflix har det ju faktiskt aldrig varit lättare än idag att återuppliva denna fantastiska företeelse – och det helt utan att ens behöva lämna hemmet!

Matiné på Netflix – håltimme för vuxna

Matiné är ett utmärkt sätt att samla familjen, par eller ett gäng kompisar och avnjuta en trevlig film i gott sällskap en avslappnad söndagseftermiddag innan jobbångesten kommer krypande.

Eftermiddag skriver jag, för tiden är viktig. Klockan 15.00 är det som gäller, varken tidigare eller senare.

Då har du 3 timmar innan kvällen. Man skulle kunna kalla det för den perfekta håltimmen för vuxna.

Serier är förbjudna!

Filmvalet är såklart valfritt, men det finns vissa regler. Serier är till exempel förbjudna! Jag vill inte höra något om binge watching nu, det kan du ägna dig åt när du vill ta hand om dig själv.

Nej, det måste vara film. Gärna en lång sådan. Och gärna vackra draman, storfilmer och episka äventyr.

De har liksom de rätta matinévibbarna.

Det är dags att ta tag i de här matinédrömmarna nu. Så hädanefter på söndagarna så sitter i varje fall jag och sambon i soffan framför tv:n klockan 15.00.

Mina bästa tips på matinéfilmer på Netflix just nu:

Mowgli

Ingen lär väl ha undgått vad den handlar om. Klassisk äventyrshistoria i ny tappning om den lille indiske pojken som lämnas i djungeln och blir omhändertagen av de vilda djuren.

Mudbound

Fint drama om svarta och vita i Mississippi i efterkrigstidens USA med fördomar och rasism som fortfarande lever kvar i samhället.

Jack the Giant Slayer

Om bondpojken Jack som av misstag öppnar en portal till Jättarnas land.

The Ballad of Buster Scruggs

Bröderna Cohens (som bland annat står bakom succéfilmer som The Big Lebowski, Fargo och The Man That Wasn’t There med flera filmpärlor) lilla mästerverk om skurkar och nybyggare i vida västern.

E.T.

Den klassiska Stephen Spielberg-filmen som trollband en hel generation på 80-talet och inspirerade teamet bakom den omåttligt populära serien Stranger Things över trettio år senare.

Kristi sista frestelse

Martin Scorseses kontroversiella film om Jesus som först fick avslag från filmbolagen innan han slutligen kunde filma den med mycket lägre budget än han ville.

Dunkirk

Det historiska dramat om Operation Dynamo vid Dunkerque (Dunkirk på engelska) på den franska sidan om Engelska kanalen under andra världskriget.

It

Stephen Kings clownskräckis i nytappning om den elake clownen Pennywise som lurar till sig barn.

Kong: Skull Island

Monsterfilmen om King Kong och hans öde. Mycket specialeffekter och Hollywood-känslor.

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

Den femte filmen om Jack Sparrow (Johnny Depp) i Pirates of the Carribean-serien. Action, humor, äventyr, kärlek. Sällan har väl en serie filmer lyckats så väl med sina uppföljare som Pirates of the Caribbean och denna sista del är inte sämre heller.

Scarface

Brian De Palmas våldsamma gangsterdrama om den kubanske flyktingen Tony Montana som tar sig till USA och tar över ett drogimperium och slukas av girighet. Våldsamt maffiadrama av bästa sort.

Så, nu har ni ingen ursäkt längre! Nästa söndag klockan 15.00 – vi ses i soffan.

P.S. Jag är inte sponsrad av Netflix även om det kanske verkar så.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.