Skrivteknik med musikbonus – här är The Doors-tekniken

Dela inlägg:

URSPRUNGLIGEN POSTAT 02.02.2016 20:38

Det finns en uppsjö olika skrivtekniker för den hugade författaren att prova på. Flödesskrivande är kanske den mest kända vilken ingår i varje respekterad skrivutbildning. Men det finns en skrivteknik som varken någon skrivutbildning eller någon annan heller ännu så länge inte känner till – nämligen The Doors-tekniken.

På samtliga av de skrivutbildningar jag varit i kontakt med ingår ett moment som innefattar olika skrivtekniker.

Det är tekniker som ska göra det lättare att få det berömda så kallade flowet, lösa skrivkramper och andra under för att underlätta skrivandet. De största har de flesta hört talas om; Prousts madeleinekaka; James Joyces inre monolog/flödesskrivande och den kanske mest kända; Hemingways isbergsteknik.

Tanken är att lösa skrivkramp och få tummen ur

De flesta av dessa koncentrerar sig dock på att få fram en text i en viss form och inte lika mycket på problemet skrivkramp eller att helt enkelt få tummen ur och sätta fart. Så med dessa tankar utvecklade jag en helt egen teknik som jag valt att kalla The Doors-tekniken (nåja, ta det inte så allvarligt, det är ganska lättsamt menat det här!)

The Doors-tekniken går ut på att du skriver en novell, eller vilken typ av text du vill, under den tid det tar att spela igenom hela debutskivan av The Doors. Du börjar att skriva när första tonen ljuder. Och sätter den sista punkten i samma stund låten ”The End” tonar ut.

Skivan är 43:05 minuter lång och sträcker sig till knappt 44 minuter med tystnaden mellan spåren vilket är en nästintill perfekt tidsrymd. Det är inte för inte som de flesta lektionerna i grundskolan och gymnasium är 40 min långa.

Men går det att skriva en hel novell på bara dryga 40 minuter?

Svaret är: absolut.

Ernest Hemmingway skrev till exempel en hel novell på endast sex ord: ”For sale: baby shoes, never worn.”

Syftet är att åstadkomma en komplett historia

Men The Doors-tekniken är naturligtvis inte till för att tävla med mästaren i isbergsteknik. Dock är det ett mycket bra trick för att helt enkelt få tummen ur och sätta fart.

Få saker är så tillfredsställande som att få avsluta något som påbörjats.

Lika få saker är så frustrerande som att påbörja något som aldrig blir avslutat. Det här gäller i synnerhet skapande människor, men även vanliga dödliga – jag är säker på att ni alla kan känna igen er.

Därför är hela syftet med The Doors-tekniken att åstadkomma en komplett historia, eller annan text, från början till slut.

Skrivteknik utan krav på Nobelprisnivå

Nu snackar vi naturligtvis utkast; så gott som ingen text blir så bra att den inte behöver redigeras och filas på i efterhand, det är underförstått. Nej, men tanken är att du ska ha en text eller historia med en början, en mitt och ett slut. Det är alltså inte meningen att du bara ska spotta fram en halvfärdig text, då har du ju inte påbörjat något som du sedan avslutat och hela idén går i stöpet.

Men det är alltså inte frågan om att du ska skriva något som ska kunna nomineras till Nobelpriset i litteratur, eller ens publiceras. Den biten måste du tänka bort. Återigen: det är en färdig text som gäller, från början till slut, utan krav på kvalité.

Och varför inte då?! frågar sig då den nu lätt panikslagne författaren. Svaret är: därför att det finns det andra skrivtekniker för (se Så skriver du en novell på 20 minuter).

Genom att tvinga dig själv att skriva från början till slut under en begränsad tid övar du dig i att tänka dramaturgiskt och att uttrycka dig sparsmakat men ändå informativt, gestalta på ett ekonomiskt sätt och låta dina karaktärer endast säga det som för berättelsen framåt istället för en massa blaj. Det har du nämligen inte tid med.

Du övar dig dessutom i att vara kreativ under press och att koncentrera dig på exakt det du gör.

Bara saker att vinna alltså.

Lagom distraktion som inte stör din tankeverksamhet

Så till sist: varför just The Doors’ debutplatta?

Jaja, ok. Det kan väl vara vilken grupp som helst och vilken skiva som helst, egentligen, så länge du följer ”receptet”.

Men för att ge dig några skäl till mitt val: därför att skrivande kräver koncentration med lagom distraktion för att bli riktigt bra.

Jim Morrisons röst har ett perfekt tonläge och en behaglig klang som inte stör din tankeverksamhet. Rösten tillsammans med den psykedeliska stämningen i musiken får dig att slappna av och prestera bättre under en lagom lång stund.

En viktig poäng att påpeka är också att bäst resultat får du om du skriver med hörlurar.

Sedan finns naturligtvis det bästa skälet: The Doors är en grymt bra grupp och debutplattan är ett grymt bra album. Så om du mot all förmodan inte får ihop något vettigt under de dryga 40 minuterna så får du i alla fall en riktigt fin musikstund.

Nå, vad väntar du på? Ut på Spotify och leta upp The Doors, öppna ordbehandlaren och Break on through to the other side!

Och för allt i världen, glöm inte: Take it as it comes!

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.