Sex intressanta fakta du inte visste om humlor

Dela inlägg:

Just nu är humlehonorna i full färd med att leta bon inför sommaren. Tar du en titt på ängarna, i parker eller på andra platser med växtlighet ser du förmodligen många stora humlor som svärmar omkring. Här är sex intressanta fakta om humlor du troligen inte kände till.

1. Finns till och med på Arktis

De flesta humlor finns i den norra tempererade zonen, och det finns uppåt 250 olika arter av dem. I varmare klimat förekommer de oftast i högländerna. Ett mindre antal arter i Sydamerika lever dock i tropiskt varma Amazonas och andra regnsskogsområden. På Nya Zeeland är de införda på människans eget initativ som pollinatörer. Men den mest spektakulära arten är nog ändå Polarhumlan med det omåttligt coola namnet Bombus Polaris som lever i Arktis i tundra- och tajganområdena. Det ska även finnas ytterligare en polarhumleart som sägs förekomma i norra Nordamerika och på Grönland.

2. En humla är bara 40 minuter från svältdöden

Humlor har en extrem metabolism och måste äta i princip hela tiden för att inte svälta ihjäl. Faktum är att en helt mätt humla bara kan överleva i ca 40 minuter utan mat innan den dör av svält. Så om du ser en humla som sitter instängd någonstans så släpp ut den!

3. Humlor är väldigt snälla

Bin dör om de sticker dig. humlor gör det inte. Dock är de väldigt snälla insekter. Och för att bli stucken alls så behöver du ha en väldans stor otur. För det första så har hanarna inga taggar överhuvudtaget, och honorna är inte ett dugg aggressiva. Största chansen att bli stucken av en humla är att sticka in handen i deras bo, men varför skulle du vilja göra det?

4. Världens största humla finns i Sydamerika

De flesta humlor finns som sagt på det norra halvklotet i tempererade zoner, men världens största humla finns faktiskt i Sydamerika. Drottninghumlan av den arten är så stor att hon brukar kallas för ”den flygande musen” av lokalbefolkningen. Men hur stor är stor då? Tja, hon blir upp till 4 cm lång! Det är väldigt stort för en humla!

5. Endast honan överlever vintern

Det är bara drottninghumlan som överlever vinterdvalan. På våren, nu alltså, kommer hon ur sin dvala för att återuppbygga kolonin. Spermierna som lagrats i hennes äggstockar under föregående sommars parning används då till att befruka äggen så att det kan bli nya fina humlor. När hon väl hittat en ny boplats vill säga.

6. Humlan är ett av våra viktigaste nyttodjur

Humlor är väldigt viktiga pollinerare för bland annat frukt, bär, raps och klöverfrö liksom hela jordbruket så var snäll mot humlorna! De är några av våra viktigaste så kallade nyttodjur!

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.