Namngeneratorer – en skrivkrampande författares dröm

Dela inlägg:

URSPRUNGLIGEN POSTAT 13.09.2014 11:46

Hur ofta är det inte man sitter där med sitt manus och kommer till delen där det är dags att namnge sina karaktärer och får fullständig blockad i hjärnan? Det är då namngeneratorer kommer till hjälp.

Allt som kommer upp är liksom bästa kompisens eller kollegors namn, vilka inte ens passar till den karaktär man är i färd med att namnge.

Eller ännu värre, man sitter där med en helt blank skärm och ska precis börja skriva men kan inte för sitt liv komma på något att skriva om. Man vet bara att man vill skriva men man vet inte vad.

Starta med karaktären – ett säkert knep

En av de bästa knepen jag själv har är att starta med just en karaktär. För bara genom att namnge en karaktär gör saker med det undermedvetna. Genom den öppnas historien upp och ju mer man lär känna den visar det sig vad i dennes liv det är som ska berättas.

Och om man dessutom tecknar ner lite olika karaktärsdrag öppnas den upp ytterligare. Bara en sådan simpel sak som om de har VISA- eller Mastercard, vad de kör för bil eller vad deras arbetsplats heter gör att man i princip får historien serverad på silverfat.

Eller åtminstone en riktigt god början på en.

Ta hjälp av nätets namngeneratorer

Men om man är för slö, eller helt enkelt har för taskig fantasi för att sitta och hitta på ett lämpligt namn på kassörskan i den lokala ICA-butiken där huvudpersonen just ska betala så finns det lyckligtvis ett helt gäng namngeneratorer på nätet där man kan få hjälp.

Ett par av de bästa tycker jag är Behind the Name och fakenamegenerator.

Den förstnämnda fungerar bra för att snabbt få fram ett slumpat för- och efternamn på en manlig eller kvinnlig karaktär utan krusiduller. Medan den andra ger dig en komplett karaktärsuppsättning med personnummer, bankkontonummer inklusive CVC2-kod, arbetsplats, befattning, bilmärke och till och med exakta koordinater där denne bor!

Generatorerna begränsar sig inte heller bara vid ett land eller kontinent eller så utan du kan lätt välja vilket land du vill att generatorn ska basera namnet på. Fiffigt.

Det har också funnits en ytterligare där man via en droplist kunde välja etnicitet separat för för- och efternamn vilket ju är praktiskt när man vill namnge en person som exempelvis är gift med någon av en annan etnicitet, eller som kanske är adopterad.

Men det går ju också att slumpa fram två namn med de här och sätta ihop dem som man vill.

Å andra sidan måste du ju tänka lite själv då!

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.