Kriga måste vi allihopa!

Dela inlägg:

Fick du frisedel vid mönstringen? Tog du två månaders fängelsestraff för vapenvägran? Slapp du värnplikten för att du är kvinna? Well, du är inte ute ur skogen för det. Du som trodde du bara kunde packa en väska och dra från Sverige eller åka upp till stugan i Norrland och gömma dig i skogen om kriget kommer kan glömma det. Du omfattas nämligen sedan 1995 av totalförsvarsplikten. Och det oavsett om du är man eller kvinna, 16 eller 70 år eller däremellan. Så på med kamouflagekläderna och ut och kriga!

Värnplikten eller lumpen som den mer populärt kallas har kommit och gått. Och kommit igen, allt med varierande entusiasm bland befolkningen. Inte sällan har militären och värnplikten parodierats i kulturen, inte minst i filmer som Soldat Bom (1948), Repmånad (1979) och Nionde kompaniet (1987).

Länge var värnplikten endast obligatorisk för män och många var det som på alla sätt försökte slippa undan.

Talrika och vidlyftiga är historierna om hur inkallade unga män på alla möjliga sätt försökte lura försvarsmakten under mönstringen för att slippa värnplikten. Vissa vapenvägrade och fick fängelse i två månader. Andra hävdade pacifism och blev satta på vapenfri tjänst. En del gjorde så dåligt ifrån sig på mönstringstesterna att de hamnade i infanteriet som enligt många är detsamma som ”kanonmat” och endast några få lyckligt lottade lyckades knipa åt sig en frisedel och slippa hela konkarongen.

Det var egentligen inte förrän i mitten av 90-talet när det senaste avrustningsbeslutet kom som mönstringen inte längre blev en mardröm att ligga vaken om nätterna för. Då blev det nämligen lättare att få frisedel eftersom hotbilden mot Sverige ansågs så liten att det inte fanns någon mening att tvinga folk i onödan att göra lumpen.

Ett ovälkommet avbrott i livet

Oviljan till att göra lumpen handlade inte sällan om det rent praktiska haltet man tvingades göra i sitt liv. Även den ekonomiska aspekten kunde för många kännas påtvingad. Betalningen var låg och en del hade redan hunnit skaffa sig ett jobb och ordentlig inkomst. Eller så hade de andra sysselsättningar som krävde total uppmärksamhet men som på grund av lumpen skulle rasera både drömmar och chanser till en lovande karriär.

Under ett år förväntades man nämligen att inställa sig vid något förband, många gånger tiotals mil hemifrån för att lära sig att finslipa sängbäddning till perfektion, få skäll av barska officerare och  ”leka krig” i skog och lergropar. För det var ungefär den allmänna uppfattningen om vad lumpen var.

Värnplikten kändes helt enkelt som en rätt onödig tillställning som ingen egentligen tog riktigt på allvar.

Inte ens regeringen trodde på den. 2010 avskaffades den obligatoriska värnplikten och ersattes med frivillig värnplikt. Man ansåg att behovet av ett försvar inte var så stort att man var tvungen att tvinga de medborgare som ändå inte ville kriga att göra det.

Totalförsvarsplikt för alla mellan 16 och 70 år

Men det de flesta kanske inte vet är att sedan 1995 omfattas varje svensk, både kvinnor och män mellan 16 och 70 år, istället av totalförsvarsplikten. Vilket kanske förklarar litegrann varför försvaret blev frikostigare med frisedlar just då.

Den innebär nämligen att alla är skyldiga att rycka ut i någon form av funktion om det skulle bli krig.

Det innebär vidare att den där stugan i Norrland du tänkte dra dig tillbaka till och vänta ut kriget i inte är ett alternativ. Och lämna landet kan du glömma.

Faktum är att om du är svensk medborgare och befinner dig i ett annat land så är du skyldig att sätta dig på första bästa transportmedel och ta dig hem till Sverige om riket förklarats krig.

Och det gäller även om du är bosatt, arbetar och/eller har familj i ett annat land.

Struntar du i att infinna dig blir du föremål för åtal och kan få böter och upp till fyra års fängelse.

Obligatorisk värnplikt återinförd sedan 2017

Som 90-talist har du förmodligen sluppit lumpen och kunnat glida igenom tillvaron utan tankar på vare sig mönstring eller repmånad. Men är du född 1999 eller senare är du sedan 2017 återigen skyldig att mönstra och genomföra grundutbildning (värnplikt/lumpen).

Samtidigt har även 24 myndigheter fått order om att krigsplacera sina anställda.

Du som har gjort lumpen och fått en krigsplaceringsorder ska ha fått ett brev med din inställelseplats vilken kan vara varsomhelst i Sverige beroende på vilken utbildning inom försvarsmakten du gjort.

Har du ingen, eller kvalificerar du dig inte för försvarsutbildning omfattas du istället av allmän tjänsteplikt vilket innebär att du är skyldig att hjälpa till där du anses kunna göra mest nytta under krig eller kris. Det kan vara på din egen arbetsplats eller i vilken annan funktion som helst där det behövs folk.

Så kriga måste vi allihopa. Oavsett om vi vill det eller inte.

Källa: Försvarsmakten, Wikipedia

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.