Jimmie L Olsson om e-följetongen 12 Månader

Dela inlägg:

E-följetongen 12 månader är nu inne på den elfte och näst sista delen i serien som pågått i snart ett helt år. Men när den startade var den egentligen inte alls tänkt som sammanhängande serie, utan som fristående noveller. Här är storyn om hur 12 Månader blev till.

Artikeln är skriven som en redaktionell intervju för läsbarhetens skull.

Den allra första delen i 12 Månader släpptes i november 2016 och hette EN STYCKE TOMTE. Men då var den bara tänkt som en fristående novell vilken sedan svällde till en hel serie om paret Steffe och Sara och den tragedi som förändrade deras liv. I snart 11 månader har vi fått följa deras kamp mot ondskan som tog deras dotter Hanna i den första delen. I den elfte delen som släpps i morgon har mysteriet kring mördaren skingrats och kampen går in i sitt slutskede. Den första november, ett år efter den första delen, släpps den sista avslutande delen.

Hur kommer det sig att man ger sig på ett sådant här ambitiöst projekt?

– När jag först kom på idén med en slags följetong så hette den 12 månader, 12 noveller. Och tanken då var att jag skulle skriva och släppa tolv noveller under ett helt år, med publicering en gång i månaden. Så jag startade med novellen EN STYCKE TOMTE som handlade om Steffe och Sara och deras dotter Hanna som förolyckades på ett minst sagt grymt och mystiskt sätt. Men när jag hade skrivit den upptäckte jag att jag plötsligt blev intresserad av hur det skulle gå för Steffe och Sara efter det. Hur skulle de hantera sorgen? Hur skulle de orka liksom? Och framförallt; vem eller vad var det egentligen som förde bort henne och gjorde så otäcka saker mot henne? Så jag blev liksom tvungen att fortsätta skriva om dem och plötsligt var det så mycket att nysta upp att jag insåg att det nog skulle ta ett helt år att få ordning på allt.

Porträtt på författare Jimmie L OlssonMen delarna är inte skrivna på förhand utan skrivs under tiden. Det är ett rätt djärvt uppdrag.

– Ja, det blev ju såklart mycket mer komplicerat och krävande än om jag hade haft alla delar klara och bara rullat ut dem en och en för varje månad, men samtidigt är det en skrivutmaning som heter duga också. När du har läsare som väntar på nästa del så går det inte att ge upp, utan du måste skriva och driva storyn vidare. Samtidigt är det lätt att få panik när månaden börjar närma sig sitt slut och det är dags för nästa del, och så sitter du där med fyra sidor och har kört fast. Då får man gå tillbaka till de tidigare delarna och försöka hitta mönstren, de där små detaljerna som gör att man hittar rätt igen.

Det är nästan som om läsarna får vara med och se hur en roman utvecklar sig kanske man kan säga?

– Ja, och det är ju faktiskt också precis vad det är. Alla delar håller sig kring 30 sidor vardera och med tolv kapitel blir det ganska exakt en lagom tjock roman i slutänden. Och i och med att jag skriver varje del inför släppen så är det i stort sett utkasten läsarna få läsa, även om de är slipade och korrade flera gånger om innan jag släpper dem. Sen är det ju såklart vissa delar som måste korrigeras i efterhand litegrann, för att den röda linjen ska funka från början till slut, men det är ju inget som följetångsläsarna märker. Det är först när hela serien är klar och ska flyttas till nästa steg som det blir viktigt på riktigt.

Ett fantastiskt mottagande

Har du någon gång tvivlat på att du skulle klara ditt uppdrag?

– Jag är ju inte klar med den sista och kanske viktigaste delen ännu så man vet aldrig, det kanske skiter sig nästa månad, haha! Närå, jag har den ju uppskissad så förhoppningsvis så ska det gå bra att knyta ihop säcken i november.

Så du har ändå en plan för storyn?

– Ja, nu har jag det. Från och med den femte eller sjätte delen blev jag tvungen att ligga ett par steg före för att det inte skulle gå åt helvete. Men apropå tvivel så vid två tillfällen trodde jag faktiskt att jag var rökt. I maj hade jag så gott som panik när jag inte tycktes kunna lösa en twist som jag hade vridit och vänt på i flera veckor, legat sömnlös över och skrivit och skrivit om flera gånger. Tills en solig vårdag i Gamla stan när jag fick syn på ett gäng barn som gick runt och sålde majblommor. Då lossnade det plötsligt och fortsättningen rullades upp framför mig som en film. Den eftermiddagen skrev jag klart hela nästa del, och halva delen efter. Och nånstans däromkring började jag skissa upp hela storyn ända till slutet.

Så du vet hur det ska sluta?

– Jodå, det har jag vetat ganska länge nu. Samtidigt har det ändrats ett par gånger redan och det är långt kvar. Det kan hända saker som jag inte har en aning om än, så det är egentligen lika spännande för mig som det är för alla som följer serien.

Svartvitt porträtt på författaren Jimmie L OlssonMen hur har mottagandet varit, hur går det rent statistiskt alltså?

– Mottagandet har varit överväldigande bra. Jag har fått väldigt mycket beröm och hurrarop både i mina sociala kanaler på Facebook, Instagram och Twitter men även in real life så att säga och jag är oerhört tacksam och glad för att de som läser har tagit till sig Steffe och Sara och hela den här historien. Det är det som har gjort så att jag har trott på den och att jag har orkat, pressat mig, tvingat mig själv att fortsätta skriva under hela det här året.

Du släpper ju serien helt gratis så det kanske ändå är en viss belöning att se att folk läser och uppskattar den?

– Absolut! Jag har ungefär stadigt 30–40 läsare per del men vissa delar har fått nästan 200 att hänga på. Sammanlagt är det cirka 300 läsare som läst serien hittills. Det är fantastiska siffror för en i princip okänd författare och faktiskt den bästa indikationen på att det finns någonting där. Att personerna och historien är tillräckligt intressant för en läsarskara liksom. Jag tror ju också, eller vill i alla fall hoppas, att karaktärerna är såpass djupa att man som läsare känner för dem. Har du läst hela serien så vet du vid det här laget ganska mycket om deras liv både före allt som hänt och händer, och hur de förändrats under tiden. Jag är väldigt kär i allihop faktiskt och det känns väldigt kul. Så det är samtidigt lite sorgligt att släppa iväg dem till sitt fortsatta hemliga liv efter allt det här om en månad också.

Kanske måste skriva en fortsättning

Så det blir ingen fortsättning alltså?

– Nej, inte vad jag tänkt i alla fall. Jag är rätt rastlös som författare och person också så jag brukar föredra att kasta mig in i nya saker hela tiden. Jag har ju en annan idé som jag kanske behöver utforska lite närmare när det här är över, fast man vet ju aldrig. Det kanske händer saker dit de beger sig efter den sista delen så jag kanske måste skriva något mer om dem.

Men tanken var att hela serien skulle släppas som bok eller hur?

– Ja, och det är återigen en tanke som ändrats under tiden. Jag tänkte ju först samla alla delar i en tryckt bok och en e-pub och släppa den på mitt eget förlag Boomslang förlag, men i och med den myckna positiva responsen så har jag beslutat mig för att bara finslipa helheten litegrann och sedan skicka iväg hela rasket som ett fullständigt roman-manus till ett gäng traditionella förlag för att åtminstone ge Steffe och Sara en chans att få berätta sin historia för flera än de jag kan nå med mitt egna lilla miniförlag Boomslang. Det vore ju fantastiskt kul såklart om det gick vägen, men jag varken tror eller hoppas på nånting för det är skitsvårt att bli antagen idag. Men jag är helt övertygad om att den platsar bland bokhyllorna tillsammans med etablerade författare på egentligen vilket förlag som helst. Så bra tycker jag faktiskt att den är. Jag får väl hoppas på att något förlag också tycker det.

Om du inte får napp. Kommer du då släppa den på Boomslang?

– Ja, det är inget hot, utan ett löfte. Som e-bok tror jag den kan ta sig rätt långt. Egenutgivna e-böcker säljer rätt bra överlag och en stor del av egenutgivarna idag drar in rätt bra med läsare på biblioteksutlåning också så det är definitivt värt allt jobb med egensläpp om det inte bär sig på annat sätt.

 

Hela serien finns att läsa gratis här nedan. Klicka på bilderna för att läsa! OBS! Länkarna är nu inaktiverade.

 

           

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.