Jag hatar verkligen bankmeckande

Dela inlägg:

Har hållit på och styrt bankprylar inför resan i höst och håller på att bli tokig. Jag avskyr verkligen bankmeckande av hela mitt hjärta.

Jag hatar fan bankmeckande. Vissa banker har bra villkor för det ena men värdelösa för det andra. Vissa har bra funktioner för det ena och värdelösa för det andra.

Jag har dagsläget både Swedbank och SEB som huvudbanker. Swedbank mest av nostalgiska skäl. Och för att jag kan mitt kontonummer utantill. Det var det allra första konto jag öppnade för att sätta in veckopengen på när jag var liten i Skinnskatteberg.

SEB blev jag mer eller mindre tvingad att bli kund hos eftersom min bostadsrättsförening hade valt dem som någon slags samarbetspartner i ombildningen.

Swedbanks betalfunktion i internetbanken älskar jag. När man lägger in en räkning i deras betalningssystem så reserveras summan på kontot som används för betalningen. Precis som om du skulle göra ett uttag i en bankomat, eller ett kortköp. Även om pengarna inte är ”förbrukade” så att säga så kommer du inte längre åt dem, och ditt saldo förändras omedelbart.

Det är ju såklart praktiskt. Särskilt om man vill ha full koll på sina kostnader, men framförallt om man kanske precis samma dag ska ge sig ut på en shoppingfrenzy på stan.

Om du försöker handla för mer än som finns på kontot så kommer kortterminalen säga ”Medges ej.”

Trist, men bra.

För skillnaden hos SEB är nämligen att om du gör samma manöver hos dem, det vill säga betalar en räkning i internetbanken från ditt konto så läggs bara betalningen in som en kommande händelse. Det vill säga, banken lagrar utbetalningen och informationen om vart pengarna ska dras ifrån, men den reserverar inte beloppet. Du kan inte heller som hos Swedbank välja att pengarna ska dras direkt, utan måste lägga in om betalningen tidigast en dag framåt i tiden. Och endast vardagar.

Tack för festen!

Det betyder alltså att om du på fredagen lägger in betalning av räkningar och annat smått och gott så lagras det att du exempelvis ska betala 6 300 kr, på måndagen. Sedan drar du ut på stan under helgen. Shoppar, äter och dricker gott. Kortet dras och ingen terminal i hela stan påstår att det inte medges.

På måndagen är du förhoppningsvis av med baksmällan från lördagens fest, men då kommer istället den ekonomiska baksmällan. För när du går in på banken så upptäcker du plötsligt att SEB har försökt dra pengar från ditt konto, vilket inte har tillräckligt med stealers kvar eftersom du i löneutbetalningsruset friskt viftade med kortet både till höger och vänster.

Nu kanske någon säger: ”Jamen men man får väl se till att ha koll på sina utgifter.”

Ja, och nej.

Idag när man nästan uteslutande använder sig av kortbetalningar är det inte bara ett jävla gissel att behöva hålla reda på varenda liten småutgift utan mer eller mindre omöjligt eftersom det kan röra sig om tiotals köp kanske uppemot hundra med allt från en dricka i Pressbyrån till en tågbiljett, några öl på krogen, ett restaurangbesök, ett klädlöp, ett tuggummipaket, chips, mat, grillbriketter, bensin, entrébiljett till konsert, kaffe, glass, nya skor, läppstift… ja, ni fattar.

It ads up, som engelsmännen eller amerikanerna säger. Och då är det jävligt irriterande att behöva läsa att betalningen inte gått igenom och behöva lägga upp den igen, med samma deal: det vill säga att pengarna inte dras förrän dagen efter.

Handlar det om viktigare räkningar riskerar man dessvärre att betalningen av dem drar ut flera dagar på tiden.

Hos Swedbank där dina internetbetalningar dras direkt från kontot behöver du inte bry dig ett skit därute i vimlet. Du kan du helt enkelt inte göra av med mer än det som finns kvar på kontot efter att de 6 300 kronorna blivit reserverade.

Och det spelar ingen roll om du lägger in betalningen på helgen, pengarna reserveras lik förbannat.

Bankmeckande, meck, meck, meck

Lösningen hos SEB är alltså att fixa ett till konto, som bara används för betalningar, föra över den summa som ska betalas och alltså på eget bevåg ”reservera” pengarna. Och sedan lägga in internetbetalningen så att den ska dras från det kontot.

Skitmeckigt. SEB suger elefantpung här!

Nå, nog om det. Det är i alla fall en av huvudorsakerna till att jag stannat kvar hos Swedbank.

Och så nostalgin då.

För Swedbank är dyrare än SEB, och har ett uruselt gränssnitt i sin internetbank. SEB är mycket bättre på service, har en snyggare och mer logisk internetbank.

Och så har jag ett kreditkort hos dem, utan extra kostnad. Hade jag kunnat få ett kreditkort hos Swedbank hade saken varit biff. Men eftersom jag snart ska ut och resa en längre tid så har jag inte längre någon fast inkomst. Det är ett av kraven.

Jag hatar kredit, har aldrig använt det, har aldrig behövt använda det, och har inte ens som intention att använda det – i alla fall inte som vana.

Men jag behöver ett kreditkort som extra säkerhet om något skulle skita sig totalt utom vår kontroll på resan.

Jaja, jävla rant det här. Skitsamma. Jag får väl fortsätta att betala 425 kronor om året hos Swedbank plus 420 kronor om året hos SEB.

Blä banker.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.