Jag har ändå aldrig varit en all inclusive-kille

Dela inlägg:

URSPRUNGLIGEN POSTAT 02.07.2015 11:52

Har ägnat förmiddagen åt att kolla upp olika trycktjänster för novellsamlingen jag tänkt släppa på eget förlag i höst. Det är en djungel.

När vi skulle släppa vår första platta på eget bolag var det liksom mycket enklare med allt, även om just det släppet gällde musik. Desto krångligare skulle man ju kunna tycka.

Då skickade man in tryckfärdiga prylar till ett tryckeri som tryckte och limmade omslaget och skickade tillbaka det i kartonger. Och själva musiken slängde man över på DAT-band eller nåt och skickade till ett presseri och sedan någon vecka senare kom färdigpressade vinyler eller CD-skivor på posten som vilket vanligt paket som helst.

Så varför kan man inte bara skicka iväg ett word-dokument med en bok och bilder för omslag och annat till ett tryckeri och få en lika trevlig överraskning hem i brevlådan om några dagar?

Egenutgivningen växer

Ja, jag har ju förstått att det inte bara är jag som vill trycka min egen bok.

Marknaden för privatpersoner som blivit refuserade av förlagen, eller som helt enkelt skiter i etablerade förlag, och istället bestämmer sig för att trycka upp sin egen bok verkar ha fullständigt exploderat på senare år, för googlar du idag på ”trycka bok” så får du högst sannolikt inte träff på just tryckerier, utan något mellanting av förlag och tryckeri som tar hand om trycket, distribution, typsättning, formgivning, pliktexemplar, ISBN-nummer, registrering av din bok i Bokrondellen, BTJ, gör den tillgänglig för bokhandeln och tar till och med även hand om själva försäljningen och faktureringen gentemot dina läsare om du vill och det enda du behöver göra är att luta dig tillbaka och håva in stålarna.

Om det nu blir några över vill säga. För det blir ju inte gratis. Varken för dig, eller dina potentiella läsare.

All-inclusive inget för mig

Tja, det blir nog till att läsa på om tryckkonsten en vända till.

Jag tror nog det bästa är att sköta det mesta själv av allt det där som ”lockförlagen” erbjuder.

Och jag har ändå aldrig varit mycket av en ”all-inclusive”-kille.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.