Jag är fortfarande ingen riktig författare

Dela inlägg:

URSPRUNGLIGEN POSTAD 2016-09-14

Egenutgivning som till en början definierades av förlagen som ett hot, har idag vuxit till en utgivningsform som de istället ser som en tillgång. Boomslang förlag är min egen förlagsetikett för egenutgivning.

– För ska jag bara sälja 10 ex så ska det fanimej göras med stil!

Igår postade jag en bild på förlagsavtalet för Boomslang förlag med Bokinfo på min Facebooksida. Den gav upphov till en massa hejarop och andra glada tillmälen.

Och jag skulle ju önska att det är precis vad det kanske såg ut och lät som, men tyvärr måste jag meddela att jag fortfarande inte är någon ”riktig” författare. I alla fall inte såsom bokbranschen definierar det.

Jag är precis i färd med att ge ut min novellsamling Udda fåglar ur skrivbordslådan, och för att göra det så proffsigt som möjligt när man gör det The DIY-way (Do-It-Yourself) så behöver man naturligtvis en schysst etikett på omslaget så att det ser seriöst och snyggt ut.

Med andra ord: Boomslang förlag är helt enkelt min egen förlagsetikett för egenutgivning som jag kommer att använda för egentugivning när det behövs.

Egenutgivning har vuxit enormt

Och jag är inte ensam. Det är inte bara debutanter eller refuserade författare som ger ut själva, utan även etablerade författare gör det då och då.

Ja, till och med kända sådana.

På senare år har nämligen egenutgivning vuxit något enormt. Faktiskt så mycket att bokbranschen till en början definierade det som ett hot, men som de nu istället ser som en tillgång. Ett av Sveriges största förlag erbjuder till och med en helt egen självpubliceringsplattform för författare som vill ge ut sina verk i en proffsig och snygg förpackning som är lika konkurrenskraftig som en produkt från traditionellt förlag.

I USA har trenden pågått ännu länge. Där tänker man inte ens längre på traditionella förlag. Egenutgivning har samma status som vilket förlag som helst. Och mycket talar för att vi går samma utveckling till mötes även här i Sverige.

Sveriges största egenutgivare har sålt 40.000 ex

I Sverige är Ememlie Schepp den framgångssaga på egentugivningsfronten som hörts och synts mest. Hon anses vara lite av en pionjär inom självutgivningsbranschen. Hennes första bok Märkta för livet släppte hon på eget förlag 2013. Den sålde i 40.000 exemplar!

Idag har hon förlagsavtal med Wahlström&Widstrand och Märkta för livet har tryckts i en andra omgång och nu sålt i ytterligare 200.000 ex.

Det ska fanimej göras med stil!

Men ok, nu tror ju inte jag att jag kommer att sälja 200.000 ex. Eller 40.000. Eller 4000, eller ens 400 ex. Faktum är att jag skulle bli glad om jag bara sålde 10 st.

Hur som helst – ska jag bara sälja 10 ex så ska det fanimej göras med stil i alla fall!

Du får gärna köpa den när den kommer!

 

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.