Inför prepping och överlevnad på skolschemat

Dela inlägg:

Sverige är ett fantastiskt land. Vi har högteknologiska lösningar för allt, allmänna kommunikationer, rinnande vatten i kranen, tillgång till mat i princip 24 timmar om dygnet, värme och elektricitet genom två små hål i väggen. Men i en snabbt föränderlig värld kan en större kris svepa bort mattan under fötterna på oss snabbare än vi hinner blinka. Då är prepping och överlevnad hårdvaluta. Det är hög tid att vi alla börjar förbereda och lära oss hur vi ska ta hand om oss själva om all denna trygghet plötsligt försvann. 

Modern teknik är spännande och fantastisk på många sätt. Våra högteknologiska landvinningar blir bara mer och mer avancerade och kan både underlätta vår vardag och ersätta mycket av det vi inte tycker är så roligt eller jobbigt.

Men de har nästan alla en sak gemensamt: de är alla på ett eller annat sätt beroende av elektricitet.

Vi tänker sällan på den, den där självklara kraften som kommer ur två små hål i väggen. Men när den ibland försvinner på grund av ett kortvarigt elavbrott ser vi ganska omgående hur sårbara vi är.

Vad vi sällan tänker på dock, är hur det skulle vara om det verkligen blev ett strömavbrott med stort S. Om en stor kris skulle drabba oss, vårt närområde eller till och med hela vårt land.

Vad gör vi då?

Många saker vi inte tänker på slutar fungera

Just nu går en tv-serie på SVT under namnet Nedsläckt land* som försöker svara på just den frågan.

I experimentet får tio deltagare flytta in i två olika hus och försöka klara sig i två veckor helt utan el och samhällsfunktioner.

Det är mycket svårare än du kan tro. De uppenbara sakerna, som att du inte kan använda dina eldrivna maskiner eller tända lamporna därhemma, är lätta att förstå.

Men det är de mer ”dolda” sakerna som också slutar fungera vid ett långvarigt strömavbrott som är de verkliga farorna. Och de målar upp en betydligt mer skrämmande bild.

Tänk bara på såna naturliga saker som att: du får inget vatten ur kranen, du får ingen värme, du kan inte handla vare sig mat eller annat, du kan inte ta ut pengar i bankomaten, du kan inte ringa eller meddela dig på annat sätt via mobilen, datorn eller surfplattan, du kan inte tanka bilen, du kan inte åka någonstans med kollektivtrafiken, du kan inte få tag på mediciner m.m.

Och förutom alla de här sakerna så skulle det ganska snabbt bli farligt att ens vistas där människor befinner sig eftersom hunger och nöd är bästa bränslet för våld och anarki.

I en skakig värld är kunskaper guld värda

Vi har Hesa Fredrik som testas fyra gånger per år och hörs över hela Sverige. Men de varningar som larmsignalen används för tjänar egentligen inte mycket till om vi inte vet vad vi faktiskt ska göra om det vore ett skarpt larm.

Dagens värld är skakig på flera fronter. Det politiska klimatet hårdnar ute i världen och vår hittills fridsamma och skyddade tillvaro sitter inte längre lika säkert som förr. Och ovanpå det är även vår planets klimat i upprorstillstånd vilket gör att vi nog kan räkna med större och mer omfattande naturkatastrofer i framtiden.

Vår långvariga trygghet och avsaknad av stora kriser har gjort oss naiva. Och dumma. För 30–40 år sedan var landet Sverige mycket mer förberett för att hantera en stor kris som exempelvis ett omfattande långvarigt elavbrott.

Idag har vi inte ens ett förråd som kan täcka våra basala behov efter ett par dygn.

Om hela samhället plötsligt skulle slås ut på grund av en cyberattack, krig eller en massiv naturkatastrof så dröjer det inte länge innan vi står inför enorma svårigheter.

Då gäller det att vi alla har de nödvändiga sakerna hemma och vet vad vi ska göra.

Vårt teknikivrande gör oss enormt sårbara

Idag, framförallt i städerna, är det många som sällan eller aldrig tar sig ut i naturen. Ju mer våra datorer och andra skärmaktiviteter gör sitt intrång i vardagen desto latare blir vi. Och ger vi oss någon gång ut i naturen så har vi oftast så många moderna eldrivna hjälpmedel med oss att vi inte tänker på hur det skulle vara utan dem.

Vuxna människor födda innan 90-talet kanske fortfarande besitter några grundläggande kunskaper om överlevnad. Men många för att inte säga de flesta av våra barn och ungdomar som föds med en surfplatta i handen skulle i frånvaro av någon kunnig person på området kunna vara förlorade inom en väldigt kort tid.

I en modern och fungerande tillvaro där alla samhällsfunktioner finns intakta har staden enorma resurser. Men vid en stor kris är staden förmodligen det sämsta stället du kan vara på.

På landet däremot har du oftast bättre förutsättningar att klara dig. Om du vet hur man gör vill säga.

Idag är det väldigt få människor som faktiskt kan enkel överlevnad. Vi kanske vet i teorin hur det går till att göra upp en eld, skaffa mat och tillverka saker men det är väldigt få som praktiskt kan göra en eldborr, snaror, tillverka redskap.

Katastrof och kris är inget vi vill tänka på

Vi människor har väldigt lätt för att skjuta ifrån oss alla faror som ännu inte inträffat tills det redan är försent. De flesta av oss vet att det skulle bli väldigt besvärligt att exempelvis klara sig utan el.

Ändå gör ytterst få av oss något åt det.

De flesta av oss vet också att vi egentligen borde bunkra upp med mat och andra nödvändiga saker men ofta stannar det bara i tanken.

Många av oss tänker nog också då och då att vi borde gå en överlevnadskurs. Men väldigt få av oss gör det. Och om vi ändå gör det så tränar vi sällan på det vi lärt oss så att vi minns och kan tillämpa kunskaperna om de sedan verkligen behövs.

Tänk bara på HLR-kursen du fick på jobbet för två år sedan. Kan du lägga någon i framstupa sidoläge? På riktigt alltså?

Prepping och överlevnad ligger i allas intresse

Ju bättre förberedda vi är och ju mer vi kan desto bättre rustade är vi om något skulle hända.

Tv-program och broschyrer är bra, men de hjälper inte mycket när det väl gäller.

Det vore därför faktiskt fullt rimligt att införa både prepping och överlevnad på skolschemat.

Liksom obligatoriska medborgarkurser i detsamma med jämna mellanrum precis som brandövningar och HLR-kurser på jobbet.

Men tillsvidare är det enkom du själv som kan sörja för att vara förberedd och lära dig enkla knep att ha till hands.

Starta gärna redan idag.

*Nedsläckt land finns även på SVT Play t o m 17 augusti

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.