Egenutgivningen ökar och det är inte alltid så lätt att välja vilket sätt som är det bästa att ge ut på. Helt själv under egen flagg? Eller via hybridförlag? När de traditionella förlagen sviker är det i huvudsak dessa två sätt som står till buds.
Egenutgivningen må ha skjutit i höjden de senaste åren men det är mycket man måste tänka på när man ska ge ut en bok själv. Inte bara marknadsföring utan även allt annat runt omkring spelar en stor roll för hur lyckat ett dylikt experiment blir.
För de mest hugade så är egenutgivning på eget förlag det mest lockande alternativet. Även jag själv valde just det för min novellsamling Udda fåglar ur skrivbordslådan som släpptes i maj i år.
Resan dit var dock allt annat än lätt och det blev många fallgropar innan jag äntligen fick ut den i fysisk form.
Mycket som måste stämma för att bli rätt
För det första var det hela karusellen med filer (läs: provtryck) och val av format via Publits gränssnitt som är den självpubliceringstjänst jag valde eftersom jag inte hade lust att ligga ute med en massa pengar.
För det andra alla parametrar som skulle stämma vad gäller prissättning, märkning, bokinfo, typ av bok och annat i förhållande till hur bokbranschen och bokhandeln fungerar och kräver.
För det tredje den enorma mängden marknadsföring man inte bara måste planera och förbereda utan dessutom betala för om den ska ge något av värde och sälja ett par extra exemplar.
Print-on-demand kostar mer än det smakar
Såhär i efterhand har jag lärt mig minst två viktiga saker:
-
- självpublicering med hjälp av print-on-demand* kostar ofta mer än det smakar.
- Att nå ut med sin bok i någon bredare skala är så gott som omöjligt om du inte dels har en väldans massa kontakter, är superminglare och supernätverkare, en hyfsad marknadsföringskunskap och typ all tid och pengar i världen.
När det gäller punkt ett så handlar det helt enkelt om att print-on-demand blir väldigt dyrt per exemplar. Inte bara för dig som beställare, utan även för den som förhoppningsvis ska köpa din bok när du väl släppt den.
Anledningen är förstås att det inte är gratis att tillverka enstaka böcker, och självpubliceringstjänsterna måste ju få sina cash de också.
Jag håller med om att det är ett väldigt smidigt sätt att släppa sin bok och samtidigt slippa lägga ut tusentals kronor på en större förtryckt upplaga för att få ett lågt styckpris.
Men icke desto mindre blir tyvärr ofta slutpriset man som egenutgivare måste sätta på en print-on-demand-bok alldeles för högt för att den ska kunna konkurrera med andra böcker på marknaden.
När stora nätbokhandlare kan släppa helt nya böcker till löjligt låga priser står sig nämligen ditt mjukband på dryga 200–300 sidor för 130 eller i vissa fall ända upp till 180 kr rätt slätt.
Det stora flertalet vill idag inte betala de pengarna för en bok, ens om den vore inbunden, och ännu mindre för ett mjukband, eller ännu värre: en standardpocket som idag går för en futtig 50-lapp på Adlibris och Bokus.
Särskilt inte om det gäller en helt ny och okänd författare.
Om du inte är en jävel på marknadsföring vill säga. Men då ska du också vara ordentligt bra, och ihärdig som en bullterrier i en hundfight.
Syns du inte så finns du inte
För det är som sagt den andra punkten. Det duger inte att göra en liten boktrailer, köra någon banner i sociala medier och tjata hål i huvudet på dina följare på Facebook, Twitter eller Instagram.
För att nå ut bredare än dina sociala nätverk måste du visa upp dig lite överallt som har någon form av bokanknytning.
Du måste till exempel kanske kontakta lokala institutioner eller liknande på orten där din bok utspelar sig, prata med bibliotek om du kan få komma dit och signera din bok, kanske snacka med din lokala ICA-handlare om du får göra detsamma – och kanske även ställa ut ett par ex i kassan för att sälja – engagera dig i diskussionsgrupper och blogga och skicka en uppsjö recensionsex till bokbloggare och andra med många följare så att du blir omtalad.
Det är alltså det berömda talesättet Syns du inte så finns du inte draget till sin spets som gäller.
Mycket är mer, och bättre
Ska du satsa ordentligt behöver du kanske även köpa marknadsföringsmaterial som rollups, bokmärken, kanske merchandise** i form av klistermärken, t-shirtar, posters, pennor, kaffekoppar eller liknande som du kan använda som reklampelare när du signerar din bok offentligt på det där biblioteket eller bredvid hyllorna med blommor och växtnäring hos din ICA-handlare.
Eller att ha som give-aways på bokmässor eller andra sammankomster.
Har du dessutom råd och tid och lust så är ett litet releaseparty med allt som hör till också ett inte bara välkommet utan väldigt bra sätt att möta läsare och visa upp dig och din bok på.
Låter jag bitter?
Det är jag inte. Jag har bara konstaterat att egenutgivning av en bok kräver både pengar och tid som man som egenutgivare sällan har.
Har du däremot ett fett startkapital och rejäl slant undanstoppad för att täcka dina levnadskostnader under tiden så kan det ju gå bra.
På det sättet är det nästan exakt som att starta ett eget företag. Vilket långt ifrån alla har möjlighet att göra.
Så vad är lösningen då?

Hybridförlagen styr upp skutan
Att sitta och vänta på att ett traditionellt förlag ska nappa på ens manus kan man ju göra, men det är ganska dumt att lägga alla ägg i den korgen.
Med tanke på den tillgång och efterfrågan som råder i bokbranschen är ett hopp om antagning av ett av de större förlagen nästan samma sak som att planera hela sin framtid med en Triss-vinst som den bärande delen av planen.
Men då finns det något så fiffigt som hybridförlag.
Ett hybridförlag är alltså ett förlag som bedömer och antar ditt manus på precis samma sätt som ett traditionellt förlag (de säkerställer med andra ord en viss kvalité och antar bara det de tror är kommersiellt gångbart).
Med den skillnaden att du betalar dem för att få ge ut din bok hos dem…
Konsulthjälp utan större skyldigheter
De lånar dig alltså sitt förlagsnamn, och till viss del expertis för att du ska kunna ge ut din bok själv för dina egna pengar, och på köpet får du lite hjälp på traven. Och jag säger lite hjälp på traven för nivån och kvalitén på hjälpen ifråga, liksom priserna för en hybridutgivning där de går att hitta, skiftar ganska mycket från hybridförlag till hybridförlag.
Jag har själv inte provat denna typ av utgivning så jag kan naturligtvis inte döma ut den helt och hållet. Dock har jag hört minst sagt blandade röster om den.
Vissa är såklart helnöjda. Andra – övervägande av dem jag pratat med faktiskt – tycker att de inte alls fått så mycket som de hade trott i förhållande till den rätt så feta prislappen och det intryck förlaget gav, och är ganska besvikna.
Vissa vittnar även om att de tycker sig inte ha någon kontroll alls över sin bok och att det mest kostat pengar som de istället kunde ha lagt på en egenutgivning i egen regi på eget förlag.
Jag har till och med hört skräckexempel på där hybridförfattare gett bort sina rättigheter och hoppats på i alla fall någon form av marknadsföring men i stort sett fått sköta hela karusellen helt själv ändå. Och på det ta kostnaderna.
Det de istället fått är en massa råd och tips på hur de kan marknadsföra sig.
Så vad fick de? Tja, om de uppgifterna stämmer så är ju konsulthjälp min beskrivning av den typen av förfarande.
Och det är väl okej om man är tydlig med att det är det man säljer, så att författaren vet vad den köper.
Svårt att i förväg veta hur utfallet blir
Som det ser ut idag så är det dock lite trixigt att ta reda på hur det faktiskt kommer att bli att ge ut på hybridförlag – det får man liksom reda på först när man har gjort det.
I de allra flesta fall säger nämligen VD:ar och pressansvariga på flera av de här förlagen att det inte går att sätta ett fast pris på deras tjänser därför att varje utgivning anpassas till författaren och den bok som ska ges ut.
I min värld är det ett väldigt bekvämt sätt att håva in stålar utan att behöva göra något särskilt alls i gengäld om man inte känner för det. Köpt är köpt liksom. Det är inga tydliga skyldigheter om vad som ska ingå direkt.
Men det är ju min upplevelse. Har du en annan, lite mer postitiv bild av det hela så får du väldigt gärna höra av dig och berätta.
Jag vill gärna se den andra sidan myntet av detta.
*Print-on-demand innebär att nya exemplar för exempelvis en bok trycks först då det inkommit en order. Det betyder att förlaget/författaren inte har några kostnader för lagerhållning, eftersom böckerna trycks först då det kommer in en beställning till förlaget. Så små upplagor som ett enda exemplar kan framställas.
**Merchandise, kringprodukter är ett begrepp som betecknar produkter eller tjänster som nyttjar säregna drag från ett varumärke eller en fiktiv person i kommersiellt syfte. Sådana produkter är oftast fysiska, exempelvis kläder, planscher och profilprodukter som pennor, kaffemuggar och liknande.