En av världens läskigaste kvinnliga seriemördare

Dela inlägg:

Historien är full av galningar. Seriemördare, våldtäktsmän, sadister, kidnappare, kannibaler och nekrofiler. De allra flesta är män, men det finns faktiskt några riktigt läskiga kvinnor som gjort minst lika ofattbara saker. Elisabet Bathory är en av dem.

Hon är en av historiens mest kända kvinnliga seriemördare med regelrätta blodbad som signum och har till och med ett black metal-band uppkallat efter sig.

Svenska Bathory från Vällingby var pionjärer inom black metal och till det som kom att kallas för viking metal.

Namnet tog de efter den ungerska grevinnan Elisabet Báthory, eller Báthory Erzébet som hon hette på ungerska.

Desperat jakt på skönhet och ungdom

Som ung var Elisabet mycket vacker och hon behöll även sin skönhet i vuxen ålder. Hon blev ständigt smickrad vilket hon njöt så mycket av att hon var beredd att göra allt för att behålla sitt fördelaktiga utseende.

Efter många frierier från lycksökare som ville bli hennes andre hälft blev hon till slut bortlovad till den tio år äldre Ferenc Nádasdy.

Paret flyttade in i slott Csejthe och fick kort därefter fyra barn; tre döttrar och en son.

Enligt legenden och bevarade skrifter föddes hennes idé om att blod kunde bevara hennes ungdomliga skönhet från en händelse där en kammarjungfru råkat riva henne under hårborstningen.

Elisabet blev så arg på henne att hon slog henne i ansiktet så att hon började blöda näsblod, vilket stänkte på Elisabets hand.

Efter att ha torkat av handen tyckte hon sig se att huden blivit lenare, friskare och spänstigare precis där blodet varit.

Det fick henne att fundera. Om en droppe blod kunde göra en hand yngre, så borde ett bad i blod kunna göra hela kroppen yngre.

Bild: Wikipedia Commons

Badade i blodet från oskulder

Det första offret blev den stackars kammarjungfrun som råkat riva henne. Till sin hjälp tog Elisabet byhäxan Anna Darvulia, tjänsteflickorna Ilona Jo och Dorota och en tjänare vid namn Ficko.

De dödade kammarjungfrun och tappade upp blodet i ett kar. Elisabet kröp sedan naken ner i det fortfarande varma blodet och lät sin kropp omslutas.

Efter badet plockade Elisabet fram en spegel och satt och beundrade sig själv i timmar.

Badet var en succé. Elisabet var övertygad om att blodet föryngrade henne, och att det särskilt var blod från unga flickor med oskulden i behåll som fungerade bäst.

Efter detta första offer skedde blodbaden endast i smyg och bara vid enstaka tillfällen.

Men när hennes make Nádasdy stupade i strid mot turkarna såg hon sin chans att ägna sig fritt åt sin nya fetisch.

Hennes medhjälpare började således att bjuda in flickor från trakten med löften om att de skulle få anställning med frikostig lön.

Grymma tortyrmetoder innan dödandet

Flickorna låstes in i slottets källare där de svältes och utsattes för allehanda tortyr tills de var tillräckligt svaga för att lätt kunna offras utan att göra motstånd.

Själva offrandet var också det långt ifrån humant. Flickorna sattes i ett tortyrredskap liknande en tidig version av en Järnjungfru där kroppen genomborrades av långa spikar och fick blodet att rinna ner i ett hål och samlas upp till det väntande badet.

Elisabets blodbad pågick under flera år under vilka ett otal unga flickor fick sätta livet till för grevinnans sjuka idéer.

Men en dag i december 1610 lyckades en av de unga flickorna rymma från slottet.

Hon berättade för myndigheterna vad som försiggick däruppe i slottet på kullen.

Soldater skickades dit och började leta igenom det. De fann döda flickor nedgrävda runtom hela slottet, och i tortyrkammaren återfanns även levande flickor. De var brutalt misshandlade. Några av dem hade stora hål i sina kroppar där blodet regelbundet tappats ur medan de fortfarande levde, och vissa av dem saknade hela kroppsdelar.

Elisabet och hennes medhjälpare arresterades.

Murades in i sitt eget slott för att dö

Under förhöret med medhjälparna framkom det att Elisabet dödat 612 unga flickor och kvinnor. Siffran var exakt, hon hade själv dokumenterat dödsfallen i sin dagbok.

Medhjälparna erkände också att flickorna torterats i flera veckor, i vissa fall flera månader innan de dödats och tappats på blod.

Uppgifterna om vilket straff som utdömdes går isär. En del talar om att samtliga av medhjälparna dömdes till halshuggning och att kropparna brändes direkt efter avrättningen.

Andra säger att de dömdes till att först bli levande brända och sedan halshuggna.

Ytterligare andra uppgifter säger att de två medhjälparna som var byhäxor fick sina fingrar avhuggna och därefter begravdes levande, medan resten blev halshuggna.

Hur det än är med den saken så avrättades i alla fall samtliga, och det var ingen trevlig död de gick till mötes, med all rätt.

Elisabet själv kunde dock inte i egenskap av adelskvinna dömas till avrättning.

Hon dömdes istället av sin egen klass, adeln, till husarrest. Vilket i praktiken innebar att hon murades in i sitt eget tornrum på slottet där hon skulle få dö en smärtsam och långsam död i ensamhet och mörker.

Efter fyra år av långsam svält avled hon 1614.

Långt ifrån en mönstermor

Hennes barn, totalt sex stycken till antalet varav fyra döttrar och två söner, har även de gått skilda öden till mötes.

Hennes första dotter som hon fick innan sitt äktenskap med Nádasdy lämnade hon bort med löftet att aldrig se henne igen. En av döttrarna hon fick med sin make flydde från slottet. De två andra ska ha mördats av Elisabet, men sonen lät hon leva eftersom hon behövde en arvinge och endast var intresserad av unga flickors blod.

Hon ska även ha fått en son efter sin makes död. Denne har ett okänt öde.

Slottsruin, kulle
Foto: Wikipedia Commons

Ruinerna av slottet Csejthe (Čachtice Castle) finns fortfarande kvar. De ligger i Slovakien invid byn Čachtice och ligger på en kulle med fridlysta växter och åtnjuter därför status som naturreservat. Slottet går också att besöka som turist.

Dela inlägg:

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.