Egenanställning – inget alternativ för arbetssökande

Dela inlägg:

Egenanställningsföretagen ploppar upp som svampar ur jorden. Den så kallade gig-ekonomin målas upp som en dans på rosor. Men det är inte alla som kan dra nytta av fördelarna.

Du har säkert sett reklamen för Cool Company, Ukko, Firmify eller Frilans Finans. ”Fakturera enkelt utan eget företag”, ”Slipp pappersarbetet”, ”Bli din egen, utan krånglet”.

Allt det här låter ju såklart väldigt bra på pappret. Och är det också. För den som har tillräckligt med uppdrag för att klara sig vill säga. Eller de som redan har ett brödjobb och tar uppdrag via egenanställning som bisyssla.

Problemet infinner sig den dag du ansöker om ersättning från a-kassan men samtidigt vill kunna fortsätta att ta uppdrag.

Ett kryphål egenanställningsföretagen försöker fylla

Som F-skattande företagare är du inte berättigad till arbetslöshetsersättning. Det är förståeligt eftersom det lätt skulle kunna utnyttjas. ”Akassa [sic] är en solidarisk kassa för arbetslösa, ett stöd i att övergå från en anställning till en annan. Det är inte till för att fylla ut en egenföretagares svackor”, skriver en person i kommentarsfältet under diskussionen om egenanställning på Facebook i gruppen Frilansjournalisterna.

Och det är ju riktigt. Är du företagare med F-skatt så är det företaget som står för din inkomst. Går det dåligt kanske du måste lägga ner det helt och först då kan du ansöka om arbetslöshetsersättning från a-kassan.

Läs flera artiklar i kategorin samhälle och politik här

Är du däremot timanställd vid behov så är det din arbetsgivare som som står för din inkomst. Då får du oftast också arbetslöshetsersättning upp till heltid.

Det är det glappet företagen för egenanställning försöker fylla. Det är nämligen de som är din arbetsgivare med F-skatt.

Otydliga regler tvingar uppdragstagare att tacka nej till jobb

Både tekniskt och juridiskt sett är detta exakt som vilken arbetsgivare som helst. Men A-kassan håller inte med och det är du som potentiell uppdragstagare som hamnar i kläm.

För att inte riskera råka illa ut är med andra ord det smartaste att helt enkelt tacka nej till jobb.

Som novis är det är lätt att bli förledd, frustrerad och förbannad på stelbentheten.

Den nya gig-ekonomin ställer nya krav

Det som saknas är ett tydligt regelverk. Den nya gig-ekonomin har ställt den traditionella arbetsmarknaden på ända på väldigt kort tid. Samma sak hände när bemanningsföretagen kom. Idag är anställning via bemanningsföretag inte bara accepterat, reglerat och godkänt av a-kassorna, utan till och med rekommenderat.

Egenanställning har dock fortfarande en lång väg att gå, och förlorarna är de frilansande uppdragstagarna. De är de som får agera försökskaniner i systemet med hela sin överlevnad som insats.

För den som t ex bara gör ett jobb då och då, utan någon kontinuitet fungerar nämligen inte denna anställningsform alls. Den som exempelvis tecknar, gör en affisch för ett event, gör ett uppträdande, skriver en artikel i en blogg eller på en webbsida och vill kunna ta betalt för jobbet utan att för den skull starta eget företag är det så gott som döden.

Räknas inte som timanställning vid behov trots likheter

Så vad exakt är det den som utnyttjar egenanställning med samtidig a-kassa gör? Är det alls tillåtet?

Jodå, du får använda dig av egenanställningsföretag med samtidig a-kassa, det är inte förbjudet på något sätt. Det är helt legitimt lagligt, med allt vad det innebär. Inget borde egentligen stoppa dig.

I ett initierande stadie kan man faktiskt likna dessa typ av uppdrag vid en vanlig timanställning vid behov. Och rent tekniskt är det precis vad det handlar om eftersom du fortfarande har A-skatt och inte F-skatt. Din juridiska arbetsgivare blir på pappret det egenanställningsföretag du fakturerar genom.

Det vill säga:

  • Du får ett frilansuppdrag
  • Du deklarerar att du arbetat exempelvis 3 timmar på ditt kassakort
  • Du fakturerar via ett egenanställningsföretag eftersom du inte har ett registrerat företag.
  • Du får lön av ditt egenanställningsföretag, precis som om du fått lön från vilken annan arbetsgivare som helst.

Man kan ju alltså tycka att det inte borde vara några problem där.

Men tyvärr så ser a-kassorna annorlunda på det. Där anses du nämligen i åtminstone åtta fall av tio, vara företagare, trots att du inte rent tekniskt sett är det.

 

lottokupong i närbild
Egenanställning – ett rent lotteri

A-kassorna saknar verktyg

De hävdar dock att ”Du kan ju försöka, och sedan gör vi en bedömning där vi tittar på om vi anser att du är företagare eller inte.”

Bedömningen sker alltid från fall till fall, och med olika utgång varje gång eftersom ”Det är många faktorer som spelar in i vår samlade bedömning om du ska anses vara företagare eller inte.”

Det kan till exempel röra sig om hur många uppdragsgivare du har, om du utför uppdragen självständigt och om du marknadsför dig själv för att få in uppdrag. Det finns dock ingen praxis som säger si eller så. I det ena fallet kan du bedömas vara företagare medan det i det andra inte. Allt är helt godtyckligt från gång till gång.

Ingen av de tillfrågade a-kassorna i en artikel från Arbetet sade sig ha några verktyg för att göra bedömningarna.

Oftast lämnas fallet istället över till domstol som sedan får avgöra. Det är dock lika godtycklig där.

Om du bedöms vara företagare så stängs din ersättning av. I vissa fall kan du även bli återbetalningsskyldig för de pengar du fått för de timmar du inte deklarerat arbete på kassakorten.

Vad värre är så kan du heller inte få någon förhandsbedömning från a-kassan. Även om du redan innan du ansöker om ersättning redovisar hur många uppdragsgivare du har, hur du arbetar med dessa och hur mycket du tjänar eller på vilket sätt du fakturerar (per time eller per uppdrag) så får de enligt sina regler inte göra någon bedömning i förhand.

Du måste alltså först ansöka om ersättning, och sedan få en bedömning. Får du avslag kan du bli återbetalningsskyldig, avstängd och bli av med din a-kassa helt tills du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor.

 

Ett rent lotteri med din överlevnad som insats

A-kassans erbjudande är alltså att du i princip ska spela Lotto med din ersättning. För det är precis vad det här handlar om. Och av de fall som hittills gått till domstol är oddsen ungefär lika stora att du får behålla din ersättning som att pricka in sju rätt på kupongen.

Samtidigt säger Arbetsförmedlingens regler att ”Du ska göra allt för att bryta din arbetslöshet” och ”Du får inte tacka nej till jobb som erbjuds.”

Det osar onekligen dubbelmoral.

Kolla gärna in mina skönlitterära böcker här

Kritiker hävdar naturligtvis att allt det här är helt rätt och riktigt. En person som jagar uppdrag, marknadsför sig själv, anlitas och fakturerar självständigt utförda uppdrag är rent praktiskt lika mycket företagare som vilken F-skattare som helst. Jag kan hålla med om det.

Om du däremot blir erbjuden jobb, tar dem och fakturerar arbetet via egenanställningsföretag eftersom du fortfarande är heltidsarbetssökande och A-skattare är du lika lite egen företagare som vilken arbetssökande som helst. Det borde vem som helst också kunna hålla med om.

Jag förstår problemen. Frågan är komplex och det är en svår nöt att knäcka kan tyckas.

Men om problemet är komplext så är lösningen desto enklare.

Hjälpa istället för att stjälpa vinner alla på

När du studerar och uppbär CSN så finns något som kallas för fribelopp per termin. Du får tjäna upp till en viss summa per termin genom exempelvis extraarbete utan att förlora din CSN-ersättning.

Att kunna arbeta vid sidan om studierna är ett mycket värdefullt sätt för studenter på väg ut i arbetslivet att dels skaffa sig arbetslivserfarenhet, dels kontakter och kanske även i vissa fall säkra ett jobb direkt efter studierna och på så sätt inte fresta på samhällsresurserna i onödan.

Att införa ett fribelopp för frilansande uppdragstagare med A-skatt som fakturerar via egenanställningsföretag vore en ypperlig lösning på problemet. På så sätt dödar du inte en uppdragstagares hela verksamhet i ett slag. Denne ges en möjlighet att bryta sin arbetslöshet under kontrollerade former och börja bygga en kundkrets. Och framförallt ges mod till att kanske ta steget att starta eget företag.

Istället väljer man att kväva alla sådana försök, underställa den arbetssökande systemets stelbenthet och tvinga denne att avsluta hela sin verksamhet. Och på så sätt fresta på samhällsresurserna helt i onödan…

Vilket känns som det bästa scenariot här?

Tillåta uppdragstagare att tjäna en viss summa per halvår eller månad via egenanställning och betala skatt och kanske med det få en ny företagare som i framtiden kan skapa arbetstillfällen?

Tvinga potentiella uppdragstagare att lägga ner all verksamhet, gå på bidrag och kosta på samhället?

Tro mig. De allra flesta som fakturerar via egenanställningsföretag är precis i början av sin företagsstart och vill inget hellre än att komma bort från a-kassan och starta eget.

De som inte vill det – ja, de kan väl få tjäna en liten hacka per halvår under tiden de är arbetslösa. Det kommer inte räcka till att starta eget, det är inte särskilt mycket för att påstås ”snylta” på systemet.

Kanske kan det till och med leda till att de faktiskt lyckas växa sin verksamhet och komma ifrån a-kassan tidigare.

 

FAKTA: Gig-ekonomi kallas en ny form av arbetsmarknad som håller på att växa fram. Den innebär att man som arbetstagare arbetar med kortare uppdrag, så kallade ”gig”, många gånger som frilansare eller i tidsbegränsade uppdrag och projekt istället för att vara fast anställd. De flesta ”gigare” driver egna företag. Andra utnyttjar egenanställningsföretag för att slippa starta företag. Idag utgörs ungefär 20% av Sveriges arbetsstyrka av ”gigare”. Siffran växer stadigt. A-kassans regler har inte hängt med i denna utveckling vilket skapat stora problem för arbetssökande som vill kunna ta uppdrag, så kallade gig, men ändå ha rätt till ersättning för resterande tid upp till heltid, precis som i en timanställning vid behov.

Dela inlägg:

6 kommentarer

Lägg till din

Tack! Helt enkelt ett jävligt bra och viktigt inlägg i den (iaf politiskt obefintliga) debatten Jimmie. Koncist och to the point. Vi är många här ute som lever med frustration, magont och ångest i den verklighet som du beskriver.

Tack! Ja, detta är ju en fråga som verkligen behöver lyftas på politisk nivå också inom kort. Och jag tror ju också att det är något som måste få en lösning, frågan är bara hur den lösningen kommer att se ut. Hela idén med egenanställning är ju att man inte har en tillräckligt lukrativ och regelbunden verksamhet för att kunna starta företag, åtminstone för de allra flesta jag pratat med.

Det törs jag faktiskt inte svara på eftersom jag inte följt med i frågan på ett tag nu. Men det är en väldigt intressant fråga och jag ska gräva lite i det igen. Kan ju vara en intressant idé att skriva en update i ämnet. 🙂

Tack så mycket! Jag har dessvärre inte följt med i frågan på ett tag nu men jag kanske sonderar terrängen där igen och gör en update. Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.